816 episodes

Денят, разказан под 8 минути, всеки работен ден преди 17 ч.

Де‪н‬ Екип на Ден

  • News
  • 5.0 • 4 Ratings

Денят, разказан под 8 минути, всеки работен ден преди 17 ч.

  Разследване на главния прокурор, безплатни учебници и Джокович на крачка от 22-ата титла

  Разследване на главния прокурор, безплатни учебници и Джокович на крачка от 22-ата титла

  БЕЗПЛАТНИ УЧЕБНИЦИ


  Учебниците от 1 до 12 клас ще станат безплатни за всички ученици, това решение бе взето единодушно от народните представители днес. То ще влезе в сила от учебната 2024-2025г., а за осъществяването му ще са необходими около 80 милиона лева за първата учебна година от прилагането на законопроекта. За втората и третата година ще са нужни по приблизително 8 милиона лева.
  В момента учебниците са безплатни само до 7 клас.


  РАЗСЛЕДВАНЕ НА ГЛАВНИЯ ПРОКУРОР


  Депутатите приеха днес на първо четене и промени в Наказателно-процесуалния кодекс, които въвеждат механизъм за разследване на главния прокурор. Министерството на правосъдието предложи механизъм, който дава възможността ad hoc прокурор, който е висш съдия, да работи като прокурор като води разследването срещу гл. Прокурор или негов заместник. Той ще може и да внесе искане в Пленума на Висшия съдебен съвет за временно отстраняване на главния прокурор. Ако има достатъчно доказателства, то Висшия съдебен съвет може да вземе решение за отстраняването му.


  Приетият механизъм е съгласуван с препоръките на Венецианската комисия и друго европейски органи. Ад хок съдията ще бъде временно назначен за изпълняващ длъжността прокурор. Съдиите, които ще могат да бъдат назначавани ще са от предварително изготвен списък от наказателното отделение на ВКС или от окръжни съдилища с ранг съдия от ВКС и с минимум 12 години стаж, последните 7 от които като наказателен съдия.


  ЕС САНКЦИИ РУСИЯ


  Съветът на ЕС удължи санкциите срещу Русия с още 6 месеца до 31 юли. Мерките бяха въведени за първи път през 2014г и сериозно разширени след нахлуването на Русия в Украйна миналата година. Сред тях са ограничения в търговията, финансите, производството, превозите, технологиите. Сред най-сериозните и с големи последици са забраната за внос или превоз по море на суров петрол от Русия към ЕС, изключването на руски банки от международната разплащателна система SWIFT, спиране на няколко медии на територията на съюза.


  БЕЗ ОГРАДА НА ГРАНИЦАТА, НО С ПО-ГОЛЯМ БЮДЖЕТ?


  Министрите на вътрешните работи на ЕС са отхвърлили идеята съюзът да финансира ограда по българо-турската граница. Предложението е било на австрийския канцлер Карл Нехамер.
  Н

  • 4 min
  Европейската комисия с дела срещу България

  Европейската комисия с дела срещу България

  Европейската комисия е започнало дело в Съда на Европейския съюз срещу България и Словакия, заради това, че двете държави не прилагат европейското законодателство в областта на възобновяемата енергия. Страните е трябвало да приложат правила спрямо Директивата на ЕС за енергия от възобновяеми източни на 30-ти юни 2021 г. В ЕС директивите са задължителни за спазване за всички страни членки. Тази е приета през 2018-та и задължава всички държави да произвеждат най-малко 32% от енергията си от зелени източници до 2030-та година. Освен това Комисията обяви, че ще предяви искове в съда срещу шест държави, включително България, за това, че не са предотвратили нанасянето на вредни на европейската природа от инвазивни чужди биологични видове.
  На всичкото отгоре стана и ясно, че Европейската комисия започва наказателна процедура срещу България, заради отстъпката от 25 стотинки на литър гориво, която се предлагаше като компенсация за скъпите горива от юли до края на миналата година. Според комисията отстъпката е дискриминационна и нарушава принципа за свободно движение на хора, стоки и услуги.


  Украйна


  Русия нанесе нова вълна от ракетни атаки срещу Украйна. Най-малко един човек е убит. Ударени са инфраструктурни обекти в страната, включително в столицата Киев и най-големия черноморски град Одеса. Междувременно вчера официално стана ясно, че САЩ ще се включат в коалицията, която ще даде танкове на Украйна. Вашингтон ще достави 31 танка „Ейбрамс“. Това става след като Германия преклони да даде 14 от своите „Леопард 2“. Франция обяви, че ще даде 40 танка AMX-10, a освен модерните бронирани машини Киев очаква и 100 съветски от Чехия. Към тази коалиция ще се включат също Великобритания, Испания, Полша, Финландия и други


  Тех четвъртък


  Фондът за рисков капитал BMW i Ventures, собственост на BMW груп влиза с инвестиция от 13 милиона долара в българския старт-ъп AMPECO. Компанията е създадена преди 5 години и е специалзирана в софтуерни разработки за зарядни станции за електрически автомобили. Според „Капитал“ стойността на компанията е около 65 милиона долара и тя е поела пътят към лидерска позиция в бързо развиващия се бранш. Клиентите ѝ са над 120 оператора на заредни станции в повече от 45 пазара.

  • 2 min
  Избори на 2 април, Германия дава танкове на Украйна и Джон Малкович за 400 лв.

  Избори на 2 април, Германия дава танкове на Украйна и Джон Малкович за 400 лв.

  След като БСП върна третия мандат за съставяне на правителство – вчера президентът Румен Радев официално насрочи петите парламентарни избори за последните две години на 2-ри април. Настоящото 48 Народно събрание ще работи до 3-ти февруари. Предстои президентът да назначи поредното си служебно правителство, като се очаква то да е с почти идентичен състав със сегашното. Той вече заяви, че премиер отново ще е Гълъб Донев. Междувременно днес Радев наложи вето на Закона за енергетиката, приет от парламента на 12-ти януари. В мотивите му се посочва, че приетите промени са в несъответствие с общоевропейската уредба. Така в последните си дни на работа депутатите ще трябва да преодоляват прездентско вето.
  Междувременно днес служебното правителство обяви нови социални мерки. От 1-ви февруари до края на годината всички деца до 10 години ще пътуват безплатно в градския транспорт, учениците ще се възползват от 70% намаление на картите си за пътуване, вместо досегашните 20%, а за пенсионерите тази отстъпка от 20% се качва на 40%. Мерките ще бъдат финансирани със 73 млн. лева, които ще бъдат взети от свръхпечалбите на „Лукойл Нефтохим“. Обсъждат се и нови мерки за компенсации за скъпите горива.


  Украйна


  След месеци на натиск от съюзниците си – Германия най-сетне отстъпи и се съгласи да достави свои танкове „Леопард 2“ на Украйна и да позволи на други държави да го направят. Това е много важна стъпка във войната и за пръв път Европа ще даде толкова тежки бойни машини на Киев, които са фундаментални за защитата ѝ от руската инвазия. Берлин беше много предпазлив за тази стъпка, страхувайки се Русия да не изтълкува това като включване на Германия във войната като трета страна. Полша, Испания, Финландия и Норвегия вече са обявили, че също искат да дадат от своите тежки танкове „Леопард 2“. Така бързо ще бъдат създадени два батальона от танкове. Германия като първа стъпка ще дари 14, Полша още 14, а Великобритания също 14, но от своите основни „Чаленджер“.
  Междувременно източници от САЩ говорят, че Вашингтон също се готви да даде десетки бройки от своите танкове „Ейбрамс М1“. На всичко това Кремъл отговори, че тези танкове щели да изгорят като всички останали.
  По това време в Украйна тека

  • 4 min
  Какви насекоми можем да ядем в ЕС и спряло ли е да се върти земното ядро

  Какви насекоми можем да ядем в ЕС и спряло ли е да се върти земното ядро

  БСП МАНДАТ, ИЗБОРИ


  БСП днес върна третия мандат за съставяне на редовно правителство на президента Румен Радев. Това се случва за четвърти път след като левицата отново не успя да обедини останалите партии, за да бъде излъчен кабинет.


  Радев ще проведе и среща с представители на ЦИК, след която ще реши кога да разпусне Народното събрание и коя ще е датата на поредните предсрочни парламентарни избори. Ако се съди по изказванията на президента досега, този път той няма да бърза с разпускането на парламента и най-вероятно изборите няма да са през март. Като най-вероятна дата се спряга 2 април.


  УКРАЙНА, РУСИЯ


  Няколко високопоставени украински чиновници подадоха оставки днес след призиви за справедливост и правосъдие за всички и обвинения в корупция. Това е най-голямото сътресение по високите етажи на властта в Украйна от войната насам. Сред тези, които напускат постовете си са заместник главния прокурор, заместника на министъра на отбраната и шефа на кабинета на Зеленски.


  Оставките идват само два дни след като заместник министъра на инфраструктурата бе арестуван и обвинен, че е откраднал 400 хиляди долара от договори за покупката на генератори.


  Скандали се разразиха и около това как са прекарали почивните дни няколко украински чиновници. В отговор президентът Володимир Зеленски забрани на чиновниците и депутатите да почиват в чужбина, докато войната продължава.


  Русия пък въвежда резервиране на час и място за всички желаещи да напуснат страната през сухопътна граница, съобщава Ройтерс, позовавайки се на агенция ТАСС.


  ТУРЦИЯ, ШВЕЦИЯ, НАТО


  Швеция не трябва да очаква подкрепа от Турция относно кандидатурата й за присъединяване към НАТО, е заявил президентът на южната на съседка Ердоган вчера.
  Швеция подаде кандидатурата си за членство в НАТО след като Русия нападна Украйна, но се нуждае от одобрението на Турция, която вече е член на военната организация.


  По-рано този месец в Швеция се проведе протест, организиран от кюрди, по време на който чучело на Ердоган бе провесено от улична лампа. Протестът получи сериозен медиен отзвук в Турция, а премиера на Швеция каза, че протестиращите са се опитали да саботират кандидатурата на държавата за НАТО. Сле

  • 5 min
  Нападнаха българин от омраза в Северна Македония, новите избори ще са април

  Нападнаха българин от омраза в Северна Македония, новите избори ще са април

  Нов скандал пламна между София и Скопие. Това се случи след като в петък стана ясно, че 22-годишния Християн Пендиков, секретар на българския клуб в Охрид „Цар Асен III” е бил пребит и хоспитализиран с тежки травми. Смята се, че побоят се е случил на расова основа – защото Християн е българин. Малко след това пострадалият е бил транспортиран със самолет, изпратен от българското правителство, в софийската болница ВМА. Заради случилото се на посещение у нас дойде външния министър на Северна Македония Буяр Османи, който посети Пендиков. Министърът заяви, че случилото се е прецедент и е недопустимо, а извършителите на нападението са задържани. Християн е бил ударен от мъж в кафене в Охрид, който изкрещял „не те ли е срам да си българин“. По-късно същият нападател и още две неизвестни лица причакали младия мъж и го пребили. Пендиков има множество травми в областта на главата, счупена челюст и други фрактури, като му предстои операция. Македонските президент и премиер остро осъдиха случилото се.
  Всичко това доведе до силно политическо напрежение между двете страни, като президентът Румен Радев заяви, че повдигне въпросът пред европейските институции и според него поетите ангажименти от Северна Македония за присъединяването ѝ към Европейския съюз се разминават с реалността, в която живеят етническите българи там. Външният министър Николай Минков пък заяви, че това е престъпление от омраза.
  Това е поредният случаи на нападения срещу български клубове в Северна Македония. През юни 2022-та бе запален клубът в Битоля, а три поредни атаки бяха нанесени на клуб „Цар Асен III в Охрид, включително с огнестрелно оръжие.


  Избори


  В интервю пред „Дарик“ радио тази събота президентът Румен Радев заяви, че най-големите партии не искат да направят правителство и затова държавата отива към нови избори. Това се случи след като стана ясно, че и БСП няма да получи подкрепа, за да реализира третия мандат. Така страната ни отива към поредни предсрочни парламентарни избори, като Радев даде да се разбере, че те ще са през април. Президентът ще назначи и ново служебно правителство, а негов премиер отново ще бъде Гълъб Донев.


  Австрия


  Австрийският канцлер Карл Нехамер посети България

  • 5 min
  Партиите на статувкото се разбраха за кабинет, ама след изборите

  Партиите на статувкото се разбраха за кабинет, ама след изборите

  Днес БСП, ДПС, ГЕРБ и Български възход проведоха съвместни консултации относно реализирането на третия мандат. Партиите на статуквото плюс тази на Стефан Янев се договориха, че е възможно заедно да изберат правителство на България, но едва след нови избори. Срещата бе между лидерите Бойко Борисов, Мустафа Карадайъ и Корнелия Нинова. Борисов обяви, че ще води вътрешни разговори в ГЕРБ за потенциално партньорство с доскоро най-големия си политически противник – БСП. Според Борисов това можело да стане чрез програмно правителство с конкретни задачи. До седмица партията му ще излезе с решение дали това е възможно. Той обаче бе категоричен, че подобна колаборация няма как да се случи в сегашното Народно събрание.


  Нексо


  Българската криптобанко Нексо постигна споразумение с регулаторните органи на САЩ във връзка с това, че е предлагала услуги, без да има регистрация и лиценз за това. В последствие осем американски щата започнаха съдебни производства против Нексо и забраниха дейността ѝ на тяхна територия. Институциите в САЩ обаче не разследваха Нексо за криминални деяния, каквито са обвиненията на българската прокуратура, а за нерегламентирана дейност. Според споразумението Нексо ще плати общо 45 млн. долара глоби и се е съгласила да не предлага повече един от депозитните си продукти на инвеститори в САЩ.
  В България пък Нексо е обвинена в пране на пари, банкова дейност без лиценз, данъчни и компютърни престъпления. На 12 януари спец службите влязоха в офисите ѝ, а четирима души бяха задържани за участие в организирана престъпна група. В последствие се разрази скандал, след като стана ясно, че големи суми пари са били дарявани от служители на Нексо към „Демократична България“, за което бе създадена и временна парламентарна комисия.


  Още от деня


  Премиерът на Нова Зеландия Джасинда Ардърн обяви, че се оттегля от поста си, защото е изморена и няма повече сили. Това ще се случи на 7 февруари след 6-години управление. През 2017-та г. тя бе избрана на поста на 37 години – един от най-младите прмиери, като в последствие се превърна и във втората жена, която ражда по време на мандата си. Управлението ѝ не бе лесно и бе съпроводено от множество кризи като COVID-19 и атенатите п

  • 4 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
4 Ratings

4 Ratings

D&M&D ,

News with facts and ethics!

Локални и световни новини без “страничен шум”, спомагащи изграждането на гражданско самосъзнание у слушателите.

EllieKID57 ,

Great

Great way to get the short news

Top Podcasts In News

The New York Times
NPR
The Daily Wire
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
Crooked Media
Serial Productions & The New York Times

You Might Also Like

Владимир Петков и Еленко Еленков
Илия Темелков - Сорегаши и Виктор Джамбов
Капитал
Екип на Говори ѝнтернет
Свободна Европа
БУЛЕВАРДБЪЛГАРИЯ