127 episodes

Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.

Foton: Tommy Fondelius

Kontakt och frågor: alkispodden@gmail.com

Alkispodde‪n‬ Johan & Roger

  • Health & Fitness
  • 5.0 • 2 Ratings

Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.

Foton: Tommy Fondelius

Kontakt och frågor: alkispodden@gmail.com

  Episod 127. Samtal med MARCUS BIRRO

  Episod 127. Samtal med MARCUS BIRRO

  ”Jag har slutat att trycka på ‘Enter‘-knappen när jag är arg”

  Johan och Roger snackar med Marcus Birro, skribent, författare och profil som varit nykter sedan 2005.

  Vi pratar om Sisters of Mercy, om Göteborg, om geografisk flykt, om bomullstussen som drömmer om att bli en gul t-shirt, om ”hjärtats tårar”, om skrivande, om supande och lidande konstnärer, om sen alkoholdebut, om svartklubbar, om att vara passionerad, om att backa från offentligheten, om ett klassiskt drev, om att SLUTA göra massa saker, om hur det var den sista tiden med alkoholen, om att gråta till Pink Floyd, om vinsterna som kom med nykterheten, om att säga ja till ALLT, om vem man blir när man blir nykter, om att tappa fotfästet, om att börja prenumerera på Dagens Industri, om bekräftelse, om att späka oss själva, om att hälsa på grannarna, om att inte kunna fira framgångar på ”riktigt”, om löprundor, om andlighet, om konsekvenser, om att hitta tillbaka till sina drömmar, om nyår 1999, om kreativitet, skrivande och dedikation, om att (inte vilja) lyssna på andra människor, om vemod och melankoli, om känslor och värderingar, om ”The Drowning Man”, om Japan, om att bli tjock av att dricka, om Kurt Olsson, om döda, tomma blickar, om tonårstexter, om tolvsträngade gitarrer, och om att Roger och Marcus borde starta band tillsammans.

  Vi rundar av med att återigen konstatera att när vi alkisar träffas för att prata så händer något speciellt, ”det är som vi har känt varann sen 93” som Marcus säger. Tack för ett otroligt roligt och energifyllt snack! Missa inte när Marcus går igång på Fields of the Nephilim och The Mission på slutet. Snacka om PASSION!

  För er som är sugna på att utforska musiken vi pratar om har vi satt ihop en unik spellista: https://open.spotify.com/playlist/0o3qoe9o4RzNhgp0smCDP6?si=Q2-iGykyTD6sYQ0V6gWkPA

  • 57 min
  Episode 126. A conversation with JACKIE JONES

  Episode 126. A conversation with JACKIE JONES

  “My mind is a dangerous neighbourhood”

  Johan and Roger have a conversation with Jackie Jones from Los Angeles, California. The first one in English in the history of Alkispodden.

  We talk about getting sober at 25 years old, about showing up late to the first 12 step meeting, about the importance of following rules in sobriety, about wanting 100% freedom, about the delusion of fear, about mathematically finding the perfect combination of drugs and alcohol to feel OK, about only having personal contact with the pizza delivery man, about being a tornado in the life of others, about getting into a relationship at 8 days sober, about the difference between shattering your ego and breaking your pride, about peaking at 19, about saying NO and not lying about why, about being a motivational thinker, about God being on his lunch break, about having a roast for yourself (a horrible idea!), about crying at a funeral to ”Dead and gone”, about wanting others to be ok, about performing comedy in sobriety, about success, about being of service, about the ”dis-ease”, and about caring about people.

  We wrap up by agreeing that the power of the twelve step fellowship is a wonderful thing, and that we should always remember Rule 62! Thanks Jackie for an amazing ”super connected” conversation! We loved it and we hope that our listeners do too.

  • 1 hr 19 min
  Episod 125. It's just an illusion

  Episod 125. It's just an illusion

  Johan och Roger träffas för ett värmande samtal på en kall söndag.

  Vi pratar om tillfrisknande och andlighet i vintrig miljö, om att Johan var Hollywood och talade, om ohanterlighetsparadoxen, om att tappa greppet om livet, om att jobbet blev strukturen som vi höll fast vid, om svårigheten i att kolla med nyktra ögon i det aktiva livet, om att skapa en egen norm, om en glidande skala av besatthet, om att ta sig upp från mörkret, om vikten av att fatta stora beslut utan att förstå konsekvenserna på lång sikt, om att livet består av processer och relationer och inte transaktioner, om att alkohol inte är på listan över saker vi människor behöver för att överleva, om det makalösa i att faktiskt släppa taget om sina illusioner, om när Johan egentligen blev mentalt besatt av alkohol, om att allt vi har gjort har lett oss hit där vi är idag och om guldåren där på slutet (OBS ironi).

  Vi avrundar med att konstatera att det finns en jäkla massa 12-stegsmöten i LA och att vi med en hyfsat stor dos pirr ser fram emot nästa veckas internationella premiär på ENGELSKA i Alkispodden.

  • 33 min
  Episod 124. Samtal med SIMON BEYER

  Episod 124. Samtal med SIMON BEYER

  ”Jag var väl något av en svärmorsdröm”
   
  Johan och Roger träffar en god vän; Simon Beyer, 38 år, strateg, föreläsare och författare som varit nykter i sju år.
   
  Vi snackar om att vara nyfiken, social och ha mycket känslor, om att alltid få sitta bredvid den som var tråkigast, om att vara rolig på andra människors bekostnad, om att känna sig ensam och utanför, om att vara en svärmorsdröm, om att lägga stor vikt vid vad andra människor tycker, om att göra alkoholdebut av misstag, om att vilja vara lite annorlunda, om att Simons lillebror tog livet av sig, om att hantera sorg, om att må riktigt jävla dåligt, om att inte vilja leva, om att dricka för att döva sina känslor, om att planera att ta livet av sig själv, om att ta psykiatrisk hjälp men ljuga om hur mycket man dricker, om att frun och nära vänner hade en ”intervention”, om att inse att det inte funkar att dricka längre, om att gå på sitt första möte, om att vara ärlig mot sig själv i nykterheten, om att ha bättre relationer, om att slippa ångest, om att förstå vem man är och vad man behöver, om att må dåligt på Sveavägen, om att vara bipolär, om att skala löken, om att materiell status inte får en att må bättre, om ”att vilja vara annorlunda men samtidigt vilja höra till-paradoxen”, om bekräftelsemaskiner, om varför vi gör våra val, om det är ”farligt” att ha jobb som bygger på bekräftelse till stor del, om att hitta sitt reason to be, om att bli självförsörjande på bekräftelse, om att gå på sitt första möte på Östermalm tillsammans med ett gäng jurister, om att vi inte pratar om alkohol i Alkispodden, om att det är mycket effektivare att vara sann, om att vi som människor längtar bort från skådespelet, om det sluttande planet (som alltid sluttar åt något håll), om jobbet som ett sätt att ge service, om att hellre vilja prata om ångest än bostadspriser.
   
  Vi avrundar med att konstatera att Johan och Roger ändå verkar vara i hyfsat bra mental och andlig form med tanke på att vi lät Simon prata rekordlänge utan att avbryta. Bara en sån grej.

  • 1 hr 18 min
  Episod 123. Villa, Volvo, Vovve

  Episod 123. Villa, Volvo, Vovve

  ”Se till att det är du som spelar huvudrollen i ditt liv”

  Johan och Roger träffas för årets första fyllesnack. Äntligen är säsongen igång!

  Vi pratar om att det är synd om Johan, om impulsiva köpbeslut för att komma bort, om rädslan för att fastna i villa-Volvo-vovve-träsket, om olika definitioner av frihet, om att slå rot, om att hålla dörrar öppna, om banan genom livet, om att släppa ansvaret för sin egen lycka, om att bestämma sig för att jag har det bra, om perfektionism och rädslan att välja fel, om receptet på lycka, om hur vi hamnade här, om att lägga grundstenarna för trygghet i livet, om att kunna bidra med kärlek utifrån den position man har, om att spela biroller och inte passa in i castingen ibland, om att bestämma sig för att det här är fan bra, om paradigmskiftet som ändrar på orsak-verkan-sambandet, om att gräset inte finns (förutom i huvudet) och om att gräset ändå finns vid Johans lantställe men bara för Gustaf.

  Vi avrundar med ett nyktert konstaterande om att vi har det bra som vi har det, och att den riktiga rikedomen är att vara nöjda med det vi har.

  • 38 min
  Episod 122. Samtal med MADDE och JOHAN

  Episod 122. Samtal med MADDE och JOHAN

  ”Vi vill vara en stor tratt ut i samhället”

  Johan och Roger träffar Madde och Johan som har startat Stockholm 12 – en varm, naturlig, spännande och intressant mötesplats för alla människor som på nåt vis berörs av beroendeproblematik.

  Vi pratar om nykter tid (Johan firar 24 år!), om att få tillbaka färgseendet, om att kämpa mot sig själv, om för stora överrockar, om att bli dömd till nykterhet, om att bli kallad discoknarkare, om mötesplatsen Stockholm 12, om att tränga sig i kön på psykakuten, om ”The Dry Dock”, om den här botten som man ska slå i, om att sänka ribban och ta bort skammen, om att det är fult att vara alkoholist, om att det tar tid att hitta sig själv i nykterheten, om att plöja 100 böcker om andlighet, om att GÖRA saker man älskar, inte bara PRATA OM att göra saker man älskar, om att älska stängda krogar, om att våga ringa någon, om saker man kan göra ”bara för idag”, om att titta på fina hus, om att fastna i det sociala kittet, om ”det goda samtalet”, om 12% av Sveriges befolkning, om den dolda målgruppen, om att ha kul, om att ta med en jättestor moodboard till Socialen, om en mötesplats för ALLA, om att tona ner sig eller ta plats, om ett hemligt och magiskt nätverk, om att vara duktig på att ljuga för sig själv, och om att BLI nykter för någon annans skull, men att FÖRBLI nykter för sin egen skull.

  Vi rundar av med att konstatera att det här var ju ett fantastiskt kul samtal och att vi alla ser fram emot att hänga med varandra på Stockholm 12 framöver. Tack Johan och Madde för inspiration, energi och hopp!

  • 1 hr 24 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Fwl21 ,

Upplyftande och rolig.

Med humor, kärlek och ärlighet - delar killarna med sig av sina erfarenheter. Deras perspektiv och hur saker händer och har hänt. Älskar deras rakhet och budskap. Längtar till nästa avsnitt.
Underbart. Kämpa på.

Top Podcasts In Health & Fitness

Listeners Also Subscribed To