171 episodes

Alkispodden är Johan, Anna och Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.

Foton: Tommy Fondelius

Kontakt och frågor: alkispodden@gmail.com

Alkispodden Johan & Roger

  • Health & Fitness
  • 5.0 • 2 Ratings

Alkispodden är Johan, Anna och Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.

Foton: Tommy Fondelius

Kontakt och frågor: alkispodden@gmail.com

  Ep170. Expressen

  Ep170. Expressen

  I årets första avsnitt fortsätter vi filosoferandet om beroendesjukdomen, tillfrisknande och hur vi gör för att hantera livet som nyktra alkoholister.

  Johan berättar om vad han egentligen tänkte när han var med på ett dubbelsidigt uppslag i Expressen, om att aldrig blir klar med processen och vad han hade gått miste om om han hade fortsatt att dricka.

  Ett avsnitt om om definitionen av galenskap, om vikten av att titta på konsekvenser, om trasiga hjärnor, om obehagsflykt, om operativsystem som programmerats att tycka att det är logiskt att dricka större delen av sin lediga tid och om att vi i nykterheten kan få syn på vad som ligger till grund för den programmeringen.

  Avslutningsvis pratar Anna lite otippat om funnen självtillit och om att bli biten där bak tills vi lär oss våra livsläxor.

  Önskar er en trevlig helg! Hör gärna av er:)

  Kram Johan och Anna

  Jingel: Povel Olsson
  Klipp & ljud: Josefina R. Mandaric

  • 29 min
  Ep 169. Att möta situationer nyktert

  Ep 169. Att möta situationer nyktert

  Anna berättar att hon har upplevt vad som kan definieras som en harmonisk morgon men som avslutades i kaos. Vi kommer in på skillnaden mellan nyktert och onyktert hanterande av vardagssituationer. Och Johan påminner om några bra 12-stegs deviser, bland annat ”ta det lugnt” och ”en sak i taget”.

  Ett avsnitt om att ta genvägar som direkt straffar sig, om panikagerande och att då ta typiskt dåliga beslut, om distans, mellanrum, space - kärt barn har många namn, om att gå igång på att vara effektiv och ”kapabel”, om priset det kostar, om den andliga bristen, tomheten som vi försöker fylla med våra egna lösningar, om dåliga verktyg som vi envisas med att fortsätta använda, om sjukdomsbegreppet, om att hitta en ny lösning som är funktionell, om det grundläggande i att inte ta våra tankar som oifrågasatta sanningar och samtidigt hur svårt just det är att komma ihåg så fort den andlinga spänsten sviktar.

  Och slutligen kommer den berömda acceptansen in i bilden igen. Och vi avslutar med lite kärlek och tolerans och önskar alla en trevlig helg!

  Hör av er om ni vill att vi pratar om något särskilt eller funderar över nåt!

  • 28 min
  Ep168. Pånyttfödelsedagen

  Ep168. Pånyttfödelsedagen

  Johan fyller 7 år som nykter och connectar med lill-Johan 7 år. Ett samtal som kom att handla bland annat om att bli kärleksfull förälder till sig själv. Om att fira att man tar ansvar för sitt liv. Varje dag. Om att inte kunna acceptera nedsatt förmåga vid förkylning. Om att supa bort förkylning (obs rekommenderas inte). Om påminnelsen om att meditera är bra. Om telefonterapi och vikten av att ha kontakt med nyktra vänner i gemenskapen. Om att inte fastna för frestelsen att isolera sig själv.

  Vi pratar också om att träna på att gå på nykter aw. Om att stanna för länge och om social leverans. Om rädslan av vad andra ska tycka och tänka. Om att vara värd att tillhöra gemenskapen (även om jag går hem). Om att rida på livets våg och om omöjligheten att stoppa vågen.

  Avslutningsvis pratar vi om att hjälpa varandra genom att ringa ut.

  Vi finns här om du skulle vilja hojta till!

  KRAM

  • 27 min
  Alkispodden 167 - Att göra slut

  Alkispodden 167 - Att göra slut

  ”Om jag låter mina tvivel begränsa mig är jag i alla fall kvar på samma ställe. Jag tar ingen risk”

  Johan och Anna träffas för ett samtal som skulle komma att handla om att byta jobb. Om en göra slut-process. Vi pratar om lugnet efter stormen, om att inte ha några speciella förväntningar, bara att allt ska bli bra. Vi pratar om tvivel och oro kring pengar, om att hitta meningen med livet i en öl (eller många) på Katarina ölcafé, om att utforska i backspegeln, om att ha helt orealistiska förväntningar på ett uppvaknande, om att kasta sig ut i ovisshet med möjligheten att göra det största misstaget i livet, om att få syn på sig själv, om att träna på förlåtelse, om tankens kraft och att tro på det som inte finns, om rädsla för förnedring och om försvarsstrategier för att skydda sig från förtvivlan.

  Vi påminner oss om vikten av att ha "färska" verktyg. Och om vi kommer ihåg att använda verktygen så kan vi hantera allt. Och vi enas om att gå den hårda vägen har fasen varit nödvändigt.

  Vi finns som vanligt på alkispodden@gmail.com eller Messenger. Hör hemskt gärna av dig med dina bästa verktyg, tips och tricks och vad du är sugen på att höra mer om.

  Ta hand om er så hörs vi snart igen!

  Kram

  • 49 min
  Ep166 - En ny botten

  Ep166 - En ny botten

  ”Jag hamnade på en plats där jag inte bara var maktlös inför alkoholen, utan inför alla delar av livet”.

  Johan och Anna har ett fyllesnack och pratar inte alls om det som var tänkt. Som vanligt.

  Vi pratar om transformation, om att vara inne på sitt fjärde år i nykterheten, om att ta ansvar och sätta gränser, om att vara ständigt triggad och agera ut, om att gå in i en tuff månad utan att förbereda för det, om att dra i handbromsen, om att be om hjälp efter att ha grinat några dagar på jobbet, om att inte se någon väg ut, om att släppa taget och plocka bort allt från kalendern, om att ha ett positivt brus i bröstkorgen, om att nå en ny botten som inte alls handlar om alkoholen, om att sjukdomen är en oförmåga att hantera livet, om aha-upplevelser och revolutionerande upptäckter, om verklighetsallergi, om att skapa en roll och en personlighet som jag tror att andra gillar, om djungeltrumman som börjar dunka igång på torsdag, om att vara rädd för att se sanningen om sig själv för att det kanske finns ett monster där, om motiven bakom våra handlingar och om att försöka hitta den där treåringen inom oss.
  Vi avrundar med att påminna oss om själva om att Alkispodden är en farkost där vi får möjlighet att utforska och lära det som vi egentligen redan vet och det har blivit en viktig del av vårt tillfrisknande, och vi är så tacksamma att få göra det med er lyssnare!

  Vi finns som vanligt på alkispodden@gmail.com eller Messenger. Ta hand om er så hörs vi snart igen!

  Kram

  • 31 min
  Episod 165. Hur lång tid tar det att bli nykter?

  Episod 165. Hur lång tid tar det att bli nykter?

  ”Jag behöver inte viljestyrka, kampen är över.”

  Johan, Anna och Roger träffas för det sista fyllesnacket för terminen, där vi försöker svara på bra frågor från våra lyssnare. Vi pratar om att vara hälsosam - eller inte, om att inte vilja vara en ”jävla” renlevnadsmänniska, om att börja röka i nykterheten, om att ta bort belöningar, om att vilja hålla kvar vid det liv man känner till, om att ett nyktert liv var/är ett okänt liv, om att vara nykter är att offra något, om att det var ändå roligt att dricka ibland - och jävligt svårt att släppa taget om det, om hur det var i början av nykterheten, om hur det var att vara fyra veckor på behandlingshem, om hur lång tid det tog att få en stabil nykterhet, om hur man ska bete sig som nykter, om att vi måste jobba i stegen för att kunna leva nyktra, om att ge upp och kapitulera – hur gör man?, om att ”inta en neutral hållning” till alkohol, om att fatta så lite som möjligt, om att släppa taget, om att inte behöva bry sig om hur det faktiskt funkar, om att lita på processen och ”underkasta sig detta enkla program”, om att det tar olika lång tid att jobba i stegen, om hur man väljer sponsor, om betydelsen av kl. 19:40, om att dela på möten, och om att tolvstegsgemenskaper egentligen inte borde funka.

  Vi rundar av med att konstatera att det är svårt att svara på frågor om hur allt funkar och hur lång tid saker tar i nykterheten. Vi får börja med att ge upp, sluta kämpa och släppa taget - sen är det bara att jobba i stegen ;) Och med detta avsnitt så tar Alkispodden sommarlov. Vi hörs när vi hörs. Ha en skön sommar allihop!

  • 53 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Fwl21 ,

Upplyftande och rolig.

Med humor, kärlek och ärlighet - delar killarna med sig av sina erfarenheter. Deras perspektiv och hur saker händer och har hänt. Älskar deras rakhet och budskap. Längtar till nästa avsnitt.
Underbart. Kämpa på.

Top Podcasts In Health & Fitness

Scicomm Media
Jay Shetty
Cameron Hanes
Ten Percent Happier
Aubrey Gordon & Michael Hobbes
Dr. Mark Hyman

You Might Also Like

The House
Bengt Renander
Nemo Hedén
Sveriges Radio
Sveriges Radio
Acast | Panc Media