135 episodes

Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.

Foton: Tommy Fondelius

Kontakt och frågor: alkispodden@gmail.com

Alkispodden Johan & Roger

  • Health & Fitness
  • 5.0 • 2 Ratings

Alkispodden är Johan & Roger. Vi för ett pågående samtal om hur det är att vara tillfrisknande alkisar. Allt vi säger är våra personliga åsikter och representerar ingen gemenskap eller organisation.

Foton: Tommy Fondelius

Kontakt och frågor: alkispodden@gmail.com

  Episod 134. Det kommer att bli bra

  Episod 134. Det kommer att bli bra

  ”Det är någonstans där vid öl sju eller åtta som det är en bra idé att åka på en dagskryssning till Finland med Amorella”

  Johan och Roger har som vanligt ingen jävla aning om vad de ska snacka om, men snackar ändå bland annat om att de inte har en jävla aning om vad ska snacka om på söndag då det är Poddfest Nonstop och Alkispodden är inbjudna i egenskap av vinnare i Poddfest 2020 (TACK!).

  Vi fortsätter samtalet med att prata om hur det var i början där vid Alkispoddens födelse, om ett pågående samtal som nu har pågått i tre år, om att drabbas av jämförelsen med alla andra, om höjden av ironi (och tragik) om vi hade tagit ett återfall för att palla med den självpåtagna pressen av prestationen på Poddfest Nonstop, om svårigheten med liveradio, om att vara underdogs (och gilla det), om samtalet som verktyg för att skapa välmående, om att Roger inte har gått på möte på två veckor, om eventuellt ensampoddande på söndag om någon av oss inte klarar corona-kraven för att komma in, om Alkispodden som förband (eller kanske efterfest), om att omfamna det nya och livesändas på YouTube, om vikten av att lära för att kunna gå vidare och släppa ältandet (och lidandet), om att det är enkelt att hamna på den mörka sidan, om olika kamper i det aktiva jämfört med i det nyktra, om svänghjul som vi måste hålla i rörelse så att det inte börjar rulla bakåt, om det meningslösa med att dricka en eller två öl, om den magiska sjunde ölen och om att det nog ändå kommer att bli bra till slut.

  • 34 min
  Episod 133. Motgångar

  Episod 133. Motgångar

  ”Att köra en rehearsal funeral blir ju en hyllning till livet”

  Johan & Roger träffas för ett fyllesnack om motgångar, om stoicismen, om livsmål, om att ”allt är mitt fel”, om besvikelse, om förväntningar, om sorg, om kontrollbehov, om att göra en spellista till sin egen begravning, om rehearsal funerals, om att släppa taget, om att älta och älta, om att bearbeta skit med hjälp av tolvstegsprogrammet, om ”jobbispodden”, om rädsla, harm, bitterhet och själviskhet*, om att hjälpa sig själv genom att hjälpa andra, om att gå vidare genom att lära sig något av motgångar, om ”gift vid första ögonkastet”, om trygghet, om det stoiska lugnet, och om Sinnesrobönen.

  Vi rundar av med att snacka om Sveriges Radios Poddfest Nonstop den 18 april där vi ska medverka – tack vare att ni röstat på oss! Det kommer att bli sjukt spännande. Mer info finns i på Facebook och Instagram. Tune in!

  * texten som Roger försöker komma ihåg lyder ”Fortsätt att se upp med själviskhet, oärlighet, harm och rädsla. När de dyker upp, ber vi genast Gud att avlägsna dem”.

  • 28 min
  Episod 133. Motgångar

  Episod 133. Motgångar

  ”Att köra en rehearsal funeral blir ju en hyllning till livet”

  Johan & Roger träffas för ett fyllesnack om motgångar, om stoicismen, om livsmål, om att ”allt är mitt fel", om besvikelse, om förväntningar, om sorg, om kontrollbehov, om att göra en spellista till sin egen begravning, om rehearsal funerals, om att släppa taget, om att älta och älta, om att bearbeta skit med hjälp av tolvstegsprogrammet, om ”jobbispodden”, om rädsla, harm, bitterhet och själviskhet*, om att hjälpa sig själv genom att hjälpa andra, om att gå vidare genom att lära sig något av motgångar, om ”gift vid första ögonkastet”, om trygghet, om det stoiska lugnet, och om Sinnesrobönen.

  Vi rundar av med att snacka om Sveriges Radios Poddfest Nonstop den 18 april där vi ska medverka – tack vare att ni röstat på oss! Det kommer att bli sjukt spännande. Mer info finns i på Facebook och Instagram. Tune in!

  * Texten som Roger försöker komma ihåg lyder ”Fortsätt att se upp med själviskhet, oärlighet, harm och rädsla. När de dyker upp, ber vi genast Gud att avlägsna dem”.

  • 28 min
  Episod 132. Samtal med MARTIN SJÖBERG

  Episod 132. Samtal med MARTIN SJÖBERG

  ”Att vara nykter är ett onaturligt tillstånd för en alkoholist”

  Johan (utan Corona-Roger!) pratar med Martin Sjöberg som har varit nykter i över 20 år. Vi pratar om hur allting började med tomrummet som aldrig kunde fyllas, om längtan efter samhörighet med andra människor, om att vara en klassisk katastrofdrinkare, om att åka på behandling i USA och vara full på planet hem, om när vännerna börjar göra bra ifrån sig och skaffa fina jobb, om att använda studierna som en drog och hålla sig ”nykter” i tre år, om en öken av Ramlösa-korkar på restaurang Vikingen, om att känna full identifikation med andra och inse att man inte är ett missförstått geni, om befrielsen att börja dricka igen efter fem års spritfrihet, om att alla återfall tas nykter, om att inte ha några vingar och inte kunna ta för sig av livet, om att köpa sig själv frihetsgrader genom att träna och jobba hårt, om hur måendet förändras när nykterheten inte kommer i första hand, om att få barn i nykterheten och falla in i bildningshets, om att ha ett barns känsloliv som vuxen, om att jobba i Dykarbaren på Sandhamn och sticka ut bland alla fyllon, om att komma högre och högre upp för att se skogen, om att vi inte får syn på mer av oss själv än vi kan hantera, om att brottas med självcentrering löpande, om omöjligheten att parkera saker som vi är mentalt besatta av, om att handla sig frisk (inte shopping), om vitsen att göra stegen i den föreslagna ordningen, om att hjälpa arbetsgivare att se dolda problem med missbruk, om att hålla sig till att vara chef och luta sig mot rutiner och kännbara sanktioner och om att the opposite of addiction is connection.

  TACK Martin för detta fantastiska samtal och tack för att du ville dela med dig av dina erfarenheter och lärdomar från över 20 (!) år nykter.

  • 1 hr 17 min
  Episod 131. Att träna på livet

  Episod 131. Att träna på livet

  ”Var hade jag varit idag om jag inte hade blivit nykter?”

  Johan & Roger träffas för ett fyllesnack fyllt av reflektioner. Vi snackar om Rogers Corona, om att bli så full att snoret sprutar, om att det är svårt att acceptera situationen vi är i, om att vara en på hundra, om att hitta en starkare kontakt med andligheten, om tillfrisknandeprocessen, om att jämföra sig, om att ge upp, om vad Roger hade varit värd idag - med inflationen inräknad, om att tycka att man är ”good enough”, om att få chansen att träna på livet, om tillfrisknande som en lagidrott, om att reflektera (istället för att dagdrömma och vara bitter), om att våga gå en meditationskurs, om projektparadoxen, om den positiva spiralen, om att skratta åt oss själva, och om att vilja bli en bättre människa – en dag i taget.

  Vi rundar av med att fundera på vad som skulle hända om vi applicerade ”träna på livet”-konceptet på jobbet, på föräldraskap och i relationer - bara bra grejer tror vi!

  • 33 min
  Episod 130. Samtal med JACOB FRAIMAN

  Episod 130. Samtal med JACOB FRAIMAN

  ”Jag har alltid haft en regel om att inte ta droger i fängelset”

  Johan och Roger träffar Jacob Fraiman i ett samtal om beroende, tillfrisknande och kriminalitet.
  Vi pratar om en rotlös barndom, om flykten från ett Chile under statskupp, om vad som kom först; missbruk eller kriminalitet, om att lära sig att det är fel att gråta, om pappa som åkte in i fängelse för grovt narkotikabrott, om att festa med äldre kompisar och känna sig accepterad, om att hela tiden komma tillbaka till alkoholen, om att vilja bli som pappa vid ett besök på Kumla, om processen att bli livsstilskriminell, om skillnaden mellan respekt och fruktan, om pengar som drivkraft, om att ta droger för att orka se sig själv i spegeln, om att bli punktmarkerad av poliser, om att veta att man kommer att hamna i fängelse förr eller senare, om att inte ta starka droger på vardagar, om att inte vara en smutsig pundare men ändå få abstinens i fängelset, om att inte vilja klippa bandet med sin kriminella identitet, om att komma ut från fängelset och snabbt efter falla tillbaka till brott och droger, om att möta KRIS första gången, om att tacka ja till tolvstegsprogram för att få tillgång till bättre gym, om att känna igen sig i delningarna, om att våga börja dela själv, om att ”dela för att hela”, om att börja göra stegen och att det till slut blev ”på riktigt”, om att ta första steget med bar överkropp, om att få hjälp av KRIS för att ta tag i livet, om att det finns funderingar på att ta bort tolvstegsbehandlingar på anstalter, om andliga principer, om tydlighet, om att bli ödmjuk och tacksam, om att tolvstegsprogrammet räddat hans liv, och om att vi behöver leva i programmet varje dag.

  Vi avslutar med att konstatera att vi vill höra mer! Så vi får helt enkelt planera in en del två. Tack Jacob för din historia, väldigt inspirerande och ett fantastiskt exempel på att dela för att hela.

  • 1 hr 9 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
2 Ratings

2 Ratings

Fwl21 ,

Upplyftande och rolig.

Med humor, kärlek och ärlighet - delar killarna med sig av sina erfarenheter. Deras perspektiv och hur saker händer och har hänt. Älskar deras rakhet och budskap. Längtar till nästa avsnitt.
Underbart. Kämpa på.

Top Podcasts In Health & Fitness

Listeners Also Subscribed To