
7 episodes

Bedel Boseli Bedel Boseli
-
- History
Kürtler, Kürt dili, kültürü ve Kürt tarihi hakkında podcast yayını.
-
Kürtlerin ataları kimdir - Prof. Dr. Mehrdad R. Izady cevapladı
Kürtlerin ataları kimdir? sorusuna, Prof. Dr. Mehrdad R. Izady'in Harvard Üniversitesi gibi dünyanın en iyi akademik kurumlarında ders kitabı olarak okutulan: Kürtler: Bir El Kitabı eserindeki bilgi ve haritalarla cevap veriyorum. Bu videoyu hazırlarken Harvard Üniversitesi gibi dünyanın en iyi üniversitelerinde tarih dersleri veren Prof. Izady'e, sorular sordum büyük bir anlayış ve nezaketle, detaylı ve açıklayıcı cevaplar verdi.
1- Kürtler: Bir El Kitabı adlı eserde bu videoda anlattığım her konunun sonunda detaylı kaynak bilgisi ve okuma önerileri yazıyor. Kitabı buradan alabilirsiniz: https://bedelboseli.com/izady-kitap
2- Prof. Dr. Mehrdad R. Izady, günümüze ulaşan 2, 3, 4, 5 bin yıllık Hurrice, Sümerce, Akadca, Pehlevice v.s. yazıları bizzat okuyarak bu sonuçlara ulaştı.
3- Kanala destek vermek isteyenler bu linki tıklayarak benimle iletişime geçebilir: https://bedelboseli.com/iletisim/
00:00 Prof. Dr. Mehrdad R. Izady
00:32 pirtukakurdi.com Kürt Yayınevi Kitapları Sipariş
00:55 Kürtlerin ataları kimdir?
01:46 Kürt ulusu nasıl oluştu
02:18 Kürt adı kökeni
02:50 Tarımcılık, Hayvancılık, Kürdistan
03:20 Halaf Kültürü
03:50 Obeyd Kültürü
04:00 Hurri Kültürü
04:23 Aryan Kültürü
05:05 Hurriler: Kürtlerin ataları
05:50 Hurrice ve Urartuca
06:12 Zagros Dağları Neresi
07:20 Hurri Devletleri
07:47 Muş adının kökeni, anlamı, etimolojisi
08:02 Mardin adının kökeni, anlamı, etimolojisi
08:22 Malat adı kökeni, anlamı, etimolojisi
08:28 Lur, Luristan adı kökeni, anlamı, etimolojisi
08:36 Urartular ve Kürtler
08:50 Gutiler, Kürtler ve Kürdistan
09:17 Aryanlar, Kürtlerin Ataları: Hint-Avrupalılar
09:23 Kürtçe'nin kökeni, Hurrice, Medce
10:30 Aryan, Hint-Avrupalı Göçleri ve Kürtler
10:35 Mitanniler
10:38 Sindi Aşireti, Sindhi
10:47 Hindistan, Aryanlar, Hint-Avrupalılar
11:08 Mitanniler ve Hititler
11:15 Mitanni Devleti
11:46 Med, İskit, Sarmati, Alan, Sagart halkları
11:50 Medler: Med İmparatorluğu, Kürtler, Hurriler
12:50 İskit, Sarmati, Alanlar ve Kürtler
13:15 Erdalan (Ardalan) adının kökeni, Alanlar ve Memê Alan
13:43 Sagartyanlar ve Zagros adının kökeni
13:55 Klasik Çağ'da Kürtler ve Kürdistan
14:11 Zelaniler, Mithridates VI., Pontus, Kürtler: Zela, Zelanids
15:25 Kürtler, Roma ve Sasani İmparatorluğu
15:56 Kürtler ve İslam'ın Gelişi
16:10 Kürt Devletleri: Ortaçağ
16:18 Şedadiler, Revadiler, Mervaniler, Hasanveyhi, Fadılvayhi, Ayari, Şabankara, Eyyubiler, Zendler
Eyyubiler, Zendler
16:48 Eyyubiler, Zendler
16:28 Osmanlı, İran ve Kürtler
18:08: Destek olun: Bedel Boseli
---
Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bedelboseli/message -
Kürt krallar ile Şah İsmail ilişkileri: Safeviler Kürt mü, Türk mü, Alevi mi, Şii mi?
Kürt krallar ile Şah İsmail ilişkileri: Safeviler Kürt mü, Türk mü, Alevi mi, Şii mi?
Adı Safvat as-Safa (Safvetü's Safa) صفوةالصفا olan bu kitabın orijinal el yazması ve Kürt Kral Şerefeddin Bidlisi'nin orjinal kitabını ekrana koyup açıklıyorum. Şah İsmail Safevi'nin (Hatai) dedesinin katibine yazdırdığı orjinal kitabın; İstanbul'daki Süleymaniye Kütüphanesi, Ayasofya Bölümünde bulunan 3099 nolu nüshasının 6/B yaprağında; Safevi Devleti kurucusu Şah İsmail'in dedesinin Kürt olduğu yazıyor. Bu videoda ayrıca Şah İsmail Safevi (Hatai) ile Kürdistan Kralları ilişkilerini anlatıyorum. Kürt krallar ile Şah İsmail ilişkileri: Safeviler Kürt mü, Türk mü, Alevi mi Şii mi? sorularına belgelerle açıklık getiriyorum.
Bu Kürt tarihi çalışmaları sadece siz takipçilerimin desteğiyle devam edebilir. Nasıl destek olacağınızı öğrenmek için tıklayın, sorun: https://bedelboseli.com/iletisim
00:00 Kürt Hasankeyf Krallığı, Akkoyunlu Savaşı
02:00 Şeyh Haydar Safevi mücadelesi
03:00 Hz. Hüseyin kesik kafası ve Selahaddin Eyyubi
03:45 Şah İsmail Amed'de Kürt Krallara sığınıyor
04:54 Kürt kralların Şah İsmail'i karşılaması
05:35 Kürt kralın Şah İsmail şiiri - Şerefhan
06:30 Belge: Şah İsmail'in soyu: Kürt, Türk, Arap mı?
08:06 Belge: Şah İsmail seyyid mi?
09:15 Belge Sahtekarlıkları ve Şah İsmail
09:50 Risale-i Nur sahtekarlıkları
11:00 Şah İsmail Safevi'nin annesi Türk mü?
11:38 Şiiler neden Şah İsmail'in peşinden gitti
12:50 Kürt tarihi sahtekarlıkları
14:14 Safevi Devleti Kürt, Türk, Alevi mi?
14:58 Safeviler yönetimi Kürt Zend Devleti'ne bıraktı
15:50 Alevilik kökeni, Yezdani inancıdır
16:10 Yezdani: Alevi, Yarsan, Ezidi
17:28 Şah İsmail safevi nasıl biri
18:30 Kanala destek olun
---
Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bedelboseli/message -
Kürtler Anadolu'da var mıydı, Kürtler gelmeden önce - Orijinal Tarihi Belgeler
Kürtler Anadolu ve Karadeniz'de Vardı, Türkler Gelmeden Önce - Orijinal Tarihi Belgeler Bakalım.
Kürt tarihi Youtube Kanalı'na Destek Olmak İçin Tıklayın: https://bedelboseli.com/99/destek-you...
00:00 Kürtler Anadolu'da vardı, Türkler gelemeden önce
01:09 Kürt devletleri nerdeydi, Türkler gelirken
17:30 Balbal Mezarlar (Kurgan Stelleri), Türkler ve Kürtler
23:47 Kürt tarihi destek çağrısı
25:38 Mervaniler: Kürt Mervani Devleti
26:44 Doğu Anadolu, Güneydoğu Anadolu sahte kavramı
27:28 1031'de Kürdistan mektubu, Kürt generalin
30:15 Kürt tarihi belgelelerini sahteleştiren Türk Tarih Kurumu
31:40 Yusuf Halaçoğlu, Kürt tarihi ve belge sahteciliği
39:29 Mervani adının kökeni ve Kürt tarihindeki önemi
39:54 Hurriler: Kürtlerin kadim ataları
40:18 Kürt, Muş, Malatya, Hakkari adının kökeni
41:50 Murad, Mardin, Mard adının tarihi kökeni
45:52 Bizans Kürtleri: Andolu'daki Kürtler
48:28 Kürt general Narseh (Teofobos/Theofobos)
51:01 Anadolu'da Alevi, Ezidi, Yarsan Kürtler
51:42 Bizans imparatoru ilan edilen Kürt Narseh
57:28 Birleşik Kürdistan mührü, Kürt Narseh'in (Teofobos/Theofobos)
58:15 Aryanlar ve İran hakkında bilgi
01:06:03 Med - Pers farkı nedir
01:14:41 Medler ve Med İmparatorluğu: Kürtler ataları
01:16:14 Medler Kürttür diyen 1800 yıllık kaynak ve 1. Erdeşir
01:19:18 Şehname'de Kürtler ve Erdeşir
01:21:10 Kürtler şiiri, Firdevsi Şehnamesi'nde
01:29:41 Ege ve Akdeniz'de Kürtler, 2200 yıl önce
Kürtler Anadolu'da var mıydı; Türkler Anadolu'ya gelmeden önce. Cevap şudur: Türkler Anadolu'ya gelmeden önce Kürtler vardı. Bırakın Türkler gelmeden önceyi, tarihte Türk diye bir halk, Türkçe diye bir dil yokken Kürtler Anadolu'da devletler, imparatorluklar ve medeniyetler kurdu. Bu imparatorluk ve medeniyetlerin resmi dil ve eğitim dili Kürtçeydi. Kürt tarihi hakkındaki bu videoda söylediklerimi ispatlayan binlerce yıllık orijinal belgeleri ekrana koyup açıklıyorum.
Türkler gelmeden önce Kürtler Andolu'da Kürt adıyla vardı, resmi dil Kürtçe idi: Türk tarihçilerin "Türkler Anadolu'ya geldiğinde Kürtler yoktu" şeklindeki yoğun söylemleri gerçek değil, kasıtlı olarak yanlış çevirilere dayanıyor. Hakikat şudur: Tarihte Türk diye bir halk yokken bile Kürtler Anadolu'da medeniyetler, İmparatorluklar kurdu. Günümüzdeki iç Anadolu, Kürdistan, Ermenistan, günümüz İran, Belucistan, Afganistan ve Orta Asya'ya tarihte Aryan ülkesi anlamında İran denir. Bu Aryan yani İran Medeniyetini Kürtlerin ataları Medler MÖ 678'de yani yaklaşık 2700 yıl önce kurdu. En basitinden Wikipedia'daki tarih sıralaması şablonuna bile baktığımızda İran tarihi Medler ile başlar yani Kürtler ile başlar. Proto Kürtçe yani Ön Kürtçe olan Medce bu İmparatorluğun resmi diliydi. Dolayısıyla ön Kürtçe medeniyet dili, İmparatorluk dili, resmi dil, eğitim diliyken Türkçe, Arapça ve Farsça gibi diller tarih sahnesinde yoktu.
Kürt Devletleri:
Türkler daha doğrusu Türkmenler en doğru ifadeyle Türkomanlar, İran'a geldiklerinde Kürt Büveyhi Devleti hakimdi, bu Kürt devletinin kuruluşu 934, yıkılışı 1062; Türkler Azerbaycan'a geldiklerinde burada Kürt Revadi Devleti hakimdi, bu Kürt devletinin kuruluşu 955, yıkılışı 1071; Kafkasya, Gürcistan ve Ermenistan'a geldiklerinde burada Kürt Şeddadi Devleti hakimdi, kuruluşu 951, yıkılışı 1174. Anadolu'ya geldiklerinde Anadolu'nun doğusunda Kürt Mervani devleti vardı, kuruluşu 990, yıkılışı 1100 senesi.
Kürdistan adının ilk kullanımı ve Urfalı Mateos:
Urfalı Matheos'un vakayiname adlı kidabı aracılığıyla günümüze ulaşan Kürt Mervani Devleti generali Bayel'in Urfa ve Harran savunması için başkent Meyafarqin'e gönderdiği mektubudur: O dönem Kürtler ülkeleri için Kürdistan diyordu. Bakın "Ben ve tüm Kürdistan zor durumdayız" diyor. Anadolu'nun doğusundaki Kürt Mervani devleti y -
Kürtlerin Filistin tutumu ve sarsıcı bilgiler - İsmail Beşikçi'den aktarıyorum
Merhaba! İsmail Beşikçi hoca, "Kürt aydını üzerine düşünceler" adlı kitabında Kürtlerin Filistinlilere karşı tutumunu bilimsel ve tarihi perspektifle ele alıyor. Öyle çarpıcı değerlendirmeler var ki okuyucu şaşırıp kalıyor. Örneğin verdiği çarpıcı bilgilerden biri de şudur: Kürtler, Filistin saflarında İsrail'e karşı savaşırken; Filistinli savaşçılar Irak'a gelip Saddam'ın yanında Kürtlere karşı savaşıyordu. Beşikçi hoca hoca bunu "Kürtlerin aymazlığı" olarak değerlendiriyor. Çok ilginç bilgiler var sonuna kadar dinleyin lütfen.
Kanala destek vermek isteyenler:
1- Youtube üzerinden kanala destek verin: http://bit.ly/dest-ytb
2- Patreon üzerinden kanala destek verin: http://bit.ly/dest-ptrn
3- Veya benimle iletişime geçebilirsiniz: Whatsapp/Signal/Telegram: 0014233818888
Tiktok: https://www.tiktok.com/@bedelboseli
Clubhouse Kanalım: https://www.clubhouse.com/@bedelboseli
Telegram Kanalım: https://t.me/bedelboseli
İsmail Beşikçinin okunası kitapları: http://bit.ly/besikci-kitap
İsmail Beşikçi, "Kürt aydını üzerine düşünceler" adlı kitabında, Kürtlerin kendi esas davalarıyla ilgili siyasi ve düşünce hatalarını akademik bir temelde yorumluyor. Kürtlerin Sosyalizm ve İslami yaklaşımlarındaki mantık hatalarını öyle açığa çıkarıyor ki, okuyucu adeta çarpılıyor! Özellikle her kesimden Kürdün mutlaka okuması gereken bir kitap.
İsmail Beşikçi kimdir? Çorumlu Türk bir bilim insanı, sosyologtur. Kitaplarında, Türkiye devlet sistemi ve Kürt ulusal mücadelesini bilimsel bir çerçevede ele alarak değerlendiriyor. 46 akademik kitap yazdı. Kitaplarında Kürtler hakkında gerçekleri, akademik çerçevede ortaya koyduğu için 17 yıl 3 ay cezaevlerinde tutuklu kaldı.
Gerçek anlamda Türkiye Devlet Sistemi ve Kürtleri tanımak isteyenler mutlaka bu kitapları okumalıdır. Kitapları dünya dillerine tercüme edilirse, dünyanın Kürtler ve Türkiye Devleti'ni gerçek anlamda tanınması sağlanır.
Şimdi İsmail Beşikçi hocanın, "Kürt aydını üzerine düşünceler" isimli kitabından "Kürtlerin Filistinlilere karşı tutumu" bölümünü okuyorum. Ben okurken şuna çok dikkat edin, Kitap 1991 yılında yazılmış. Başlıyoruz:
---
Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bedelboseli/message -
Dewleta Zend û Edalet: DEWLET, KURD Û TARÎX
Dewleta Kurdan Zend, 1750'ê roja Newrozê hat avakirin. Rêberê wê Kerim Xan Zend'e. Paytext Şîraz e. Dewleta Osmanli û Britanya (Ingiliz) yekser vê dewletê nas dikin.
Alîkariyê bidin qebala min:
1- Bi riya Youtub-ê alîkariyê bide: http://bit.ly/dest-ytb
2- Bi Patreonê alîkariyê bide: http://bit.ly/dest-ptrn
3- Raste rast alîkariyê bide: Whatsapp/Signal/Telegram: 0014233818888
Kerim Xanî digot, "Nebêjin mîr, paşa, sultan û beg, em hemû wekhev in. Tenê bêjin min nûner, wekil (vakil)".Kurd, dîrok (meju, tarîx, tarih), kacar, qacar, kurdistan, dewletên kurdan û hwd.
Dewleta Kurdan Zend, 1750'ê roja Newrozê hat avakirin. Rêberê wê Kerim Xan Zend'e. Paytext Şîraz e. Dewleta Osmanli û Britanya (Ingiliz) yekser vê dewletê nas dikin.
Kerim Xanî digot, "Nebêjin mîr, paşa, sultan û beg, em hemû wekhev in. Tenê bêjin min nûner, wekil (vakil)".Kurd, dîrok (meju, tarîx, tarih), kacar, qacar, kurdistan, dewletên kurdan û hwd.
Ez li ser sosyal medyayê:
- Tiktok: https://www.tiktok.com/@bedelboseli
- Clubhouse Kanalım: https://www.clubhouse.com/@bedelboseli
- Telegram Kanalım: https://t.me/bedelboseli
- Twitter: https://twitter.com/bedelboseli
- Instagram: https://www.instagram.com/bedelboseli/
- Facebook: https://www.facebook.com/bedelboseli
---
Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bedelboseli/message -
Aryan: Kürt üst kimliği | Kürtler İrani bir halk mı? Kürtçe, Hint Avrupa dil ailesi ve Aryanlar
Kürt tarihi ve Aryanlar yani Ariler: Bu videoda Aryan, Aryanca, Aryan Diller, İran halkları ve İrani dilleri konusunu açıklayarak Kürtlerin ulusal ve kültürel kimliği hakkında tarihi bilgi veriyorum. Haydi gelin Kürt bakış açısıyla bilimsel temelde Kürtlerin dünya ulusları arasındaki konumu ve kimliğini tanıyalım. Türk ulusal kimliği ile karşılaştırmalı olarak anlatacağım için her şey netleşecektir. Ek olarak bu konu bağlamında çocuklar için Kürtçe isim önerilerinde bulunacağım.
Video: https://youtu.be/j9ocQkiNR18
Merhaba özgün tarih videolarını hazırlamak, montaj, araştırma, teknik ve stüdyo gereçleri vs. çok ağır masraflar gerektiriyor. Tek kişi bu ağır yükü daimi olarak taşıyamaz. Çalışmaların devam edebilmesi kanalın kesinlikle ekonomik desteğinize ihtiyacı var. İsteyen herkes destek verebilir:
1- Youtube üzerinden kanala ekonomik destek verin: http://bit.ly/dest-ytb
2- Patreon üzerinden kanala ekonomik destek verin: http://bit.ly/dest-ptrn
3- Daha fazlası çin benimle iletişime geçebilirsiniz: Whatsapp/Signal/Telegram: 0014233818888
Bu konuyu buradan makale olarak okuyun: https://bedelboseli.com/aryanlar-kurtler-tarih/
Merhaba, bugünkü konumuz; Kürt üst kimliği: Aryan. Videolar altına yazdığınız yorumları okurum. Bazılarını ileride cevaplamak üzere Youtube Note isimli word dosyasına kaydederim. O yorumlardan biri şudur: "Bedel Boseli yiğitsen soruma doğru cevap ver: Kürtler İrani bir halk mı değil mi!? Kürtçe İran dili mi değil mi!? Haydi dürüstçe cevap ver!?" Anladığım kadarıyla "Kürtler İrani bir millettir" dediğimizde tanımını bu takipçimiz mevzuyu yanlış anlıyor. Dil bilimi ve tarihteki İran kavramı ile günümüz İran Devleti'ni çorba yapmış birbirine karıştırıyor. Benzer şekilde Türklük ile ilgili bir kafa karışıklığı var. Hakikaten Türk nedir? Şimdi Kürt ile Türk ulusal kimliklerini karşılaştırmalı olarak anlattığımda her iki ulusun kimliğini net anlayacaksınız. Başka bir yorumcu da "Madem İran halkısınız Anadolu'da ne işiniz var İran'a dönün" diye yazmış. Bu takipçimiz ise hem tarihi İran kavramının anlamı ve yerini bilmiyor hem de gerçek Anadolu'nun neresi olduğunu bilmiyor. Şimdi beyin yakan soru geliyor, hazır mısınız: Amed yani Diyarbakır gerçekten Anadolu'da mı, İran'da mı!?
---
Send in a voice message: https://podcasters.spotify.com/pod/show/bedelboseli/message