166 episodes

Nuttige innovaties voor werk en vrije tijd, met Meindert Schut.

Eyeopeners | BNR BNR Nieuwsradio

  • Technology

Nuttige innovaties voor werk en vrije tijd, met Meindert Schut.

  Duurzaam innoveren met sociale impact deel 2

  Duurzaam innoveren met sociale impact deel 2

  In deze aflevering van Eyeopeners reizen we af naar Londen waar startups van over de hele wereld meedoen aan de Chivas Venture. Een prijzenpot van een miljoen dollar wordt verdeeld over de innovaties met de meeste sociale impact. In dit tweede deel hoor je alles over kleding maken van wijnafval en daklozen helpen om een nieuw leven te beginnen door ze op te leiden tot barista. Ook spreken we de organisatie zelf, want waarom zou je als bedrijf zo'n bedrag investeren in beginnende ondernemers? En waar moet je als kandidaat aan voldoen?

  • 11 min
  Duurzaam innoveren met sociale impact deel 1

  Duurzaam innoveren met sociale impact deel 1

  In deze aflevering van Eyeopeners reizen we af naar Londen waar startups van over de hele wereld meedoen aan de Chivas Venture. Een prijzenpot van een miljoen dollar wordt verdeeld over de innovaties met de meeste sociale impact. In dit eerste deel hoor je alles over lamineren met mais, een digitale markt voor boeren in Afrika en hoe we af kunnen komen van het transport en de verpakking van water op festivals. Een nieuwe tap maakt dat niet alleen mogelijk, je kunt er ook nog eens water direct mee uit een sloot filteren. Deel 2 komt volgende week online, daarin hoor je meer over kleren van wijnafval en daklozen opleiden tot barista's.

  • 11 min
  Innoveren op het festivalterrein

  Innoveren op het festivalterrein

  Eurosonic Noorderslag: het is een festival dat de meeste mensen kennen van muziek, maar er wordt ook volop geëxperimenteerd. Onder begeleiding van Innofest testen verschillende ondernemers hun producten op het festivalterrein. Karlijn Meinders ging langs in Groningen om een paar van deze innovaties van dichtbij te bekijken - zoals de slimme Aqua Color Sensor die de kwaliteit van water realtime test en een oplossing voor het sigarettenprobleem - en we spreken de bedenker van de Pop Up Cup.

  • 18 min
  Best of Eyeopeners 2018

  Best of Eyeopeners 2018

  Gekweekte minibreintjes, communiceren met hersengolven, beter VR-geluid, een slimme stoeptegel en waarom de Body Mass Index achterhaald is: in deze uitzending hoor je een paar van de leukste onderwerpen van het afgelopen half jaar Eyeopeners terug.

  • 24 min
  Hoe goed zijn we er dit jaar in geslaagd om de cirkel van circulair rond te krijgen?

  Hoe goed zijn we er dit jaar in geslaagd om de cirkel van circulair rond te krijgen?

  Duurzaamheid, recyclen, circulair: allemaal prachtige woorden, maar schiet het ook echt een beetje op? Hebben we het afgelopen jaar genoeg bereikt met zijn allen? Volgens onze gasten - Rick Veenendaal van het bedrijf Gispen en Eric Toenhake van DutchSpirit - kan er nog veel meer. Zij werken beiden al jaren aan hun circulariteit. De boodschap voor 2019: minder lullen en meer doen, meer samenwerken en circulariteit meetbaar maken, zodat we allemaal weten waar we naar toe werken.

  • 23 min
  Waarom 3D-printen nog lang niet zijn top heeft bereikt

  Waarom 3D-printen nog lang niet zijn top heeft bereikt

  Misschien voelt het alsof 3D-printen een hype was die nu wel zo'n beetje voorbij is. Maar niets is minder waar. Volgens onze gasten van vandaag, zijn we nog maar net begonnen. We horen waarom reserveonderdelen nooit meer op voorraad hoeven te zijn en met welke nieuwe technieken de makers van 3D-printvulling aan de slag gaan. Ook horen we hoe studenten van de Hogeschool van Amsterdam proberen om eenzame mensen in de Bijlmer leukere feestdagen te bezorgen.

  • 23 min

Top Podcasts In Technology

Listeners Also Subscribed To

More by BNR Nieuwsradio