54 episodes

Het HRD Café is het wekelijkse magazine van ongeveer 15 minuten met nieuws over het HRD-vakgebied.

DJ’s Derk van der Pol, Pieterjan van Wijngaarden, Annelies Wybo en Joep Schuermans presenteren dit allemaal in een stijl die snel, gezellig, to-the-point, inclusief en waarderend is.

Uit de gesprekken blijkt de liefde en passie voor leren én voor radio maken. Deze podcast is kosteloos voor iedereen toegankelijk via de gebruikelijke podcast spelers.

Productie: K&S Broadcasting.

HRD Caf‪é‬ pvanwijngaarden@kessels-smit.com

  • Business

Het HRD Café is het wekelijkse magazine van ongeveer 15 minuten met nieuws over het HRD-vakgebied.

DJ’s Derk van der Pol, Pieterjan van Wijngaarden, Annelies Wybo en Joep Schuermans presenteren dit allemaal in een stijl die snel, gezellig, to-the-point, inclusief en waarderend is.

Uit de gesprekken blijkt de liefde en passie voor leren én voor radio maken. Deze podcast is kosteloos voor iedereen toegankelijk via de gebruikelijke podcast spelers.

Productie: K&S Broadcasting.

  S02E14. Terugkijken op 2023 met Dick Krikke

  S02E14. Terugkijken op 2023 met Dick Krikke

  Stel je schrijft jezelf een brief, die je over een jaar mag teruglezen. Wat zou je daarin hopen terug te lezen?

  Het was één van de vragen die we stelden aan onze gast van vandaag, Dick Krikke. Hij is directeur, maar noemt zich vooral professioneel verbinder bij Develhub: de netwerkorganisatie voor L&D’ers. Samen met Dick blikten Pieterjan van Wijngaarden en ik terug op het afgelopen jaar: welke ontwikkelingen we zien in ons vak. Hierbij blijft het thema AI niet onbesproken. En ook ziet Dick dat leren vooral tússen mensen plaatsvindt, waarbij Dick zegt: “Ik leer door te luisteren.” Uiteraard wisselen we ook uit over onze andere passie: Feyenoord. Want na een avondje ouderwets billenknijpen in de Kuip, moest Dick toch wel even zijn handen nog opwarmen aan een kop warme koffie.

  Trending Topics: Een tweet van Steve Keating over hoe je bouwt aan ‘a culture of continuous learning’. Hij deelt 10 tips variërend van samenwerken over organisatiegrenzen heen, tot het verschaffen van toegang aan medewerkers om leermiddelen in te zetten. https://stevekeating.me/2023/07/13/how-to-build-a-culture-of-continuous-learning/
  Dick onthult het thema voor het jaarcongres van Develhub 2024, wat dat is? Daarvoor luister je deze podcast ;). https://develhub.nl/develhub-events/develhub-jaarcongres-2024-amersfoort
  Een mooi interview op managementboek.nl: ‘De kunst is professional te blijven’. geschreven door Bert Peene. Het gaat over het boek ‘Stevig (leren) staan’. Hij sprak erover met Désirée Bierlaagh en Niek van Benthum. Samen met Gerritjan van Luin en Manon Ruijters als redacteuren, schreven zij dit boek. https://www.managementboek.nl/magazine/interview/20801/de-kunst-is-professional-te-blijven

  In het HRD Café Kaartspel deelt Dick een quote mee uit een van zijn favoriete HRD-boeken!

  Meer informatie: http://www.hrdcafe.nl
  Geproduceerd door: http://www.ksbroadcasting.com

  • 19 min
  S02E13. Diversiteit Gelijkwaardigheid & Inclusie

  S02E13. Diversiteit Gelijkwaardigheid & Inclusie

  Wat heb jij nodig om je thuis te voelen? In de nieuwste HRD Café Podcast gaan Derk van der Pol, Joep Schuermans en Pieterjan van Wijngaarden in gesprek over het thema Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie.

  Aanleiding is een interview dat Derk eerder had met Roos Beerkens. Hoe kunnen we dit soms wat gevoelige thema van Diversiteit, Gelijkwaardigheid en Inclusie meer bespreekbaar maken in organisaties?

  Roos was de docent van Derk tijdens de master Interculturele Communicatie aan de Universiteit Utrecht. Inmiddels onderzoekt en adviseert zij (binnen) bedrijven op dit thema. Ze vertelt over haar werk en hoe ze vooral bezig is met spiegelen en vragen stellen zodat mensen in organisaties weer een beetje bewuster worden van het water waarin ze zwemmen. Roos geeft ook een paar concrete eerste stappen mee die jij in jouw team of organisatie kunt zetten op dit gebied.

  Trending Topics:
  Suzanne Verdonschot attendeerde ons op het zojuist verschenen proefschrift van Bastian de Jong. De titel is I learn therefore I apply? Towards a better understanding of the way antecedents influence the transfer of training content to work practice.
  Jasmijn Mioch komt met hét medicijn om te dealen met de drukte tegen het einde van het jaar voor jouw team: https://www.linkedin.com/posts/jasmijn-mioch-8319a915_winterwebinar-voor-teams-in-45-mi-ruimte-activity-7135938310513790977-OZ5d?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
  Wist je dat Boosheid prestatieverhogend werkt? Dat alles naar aanleiding van een artikel in de Belgische krant De Morgen: https://www.demorgen.be/beter-leven/boosheid-als-brandstof-hoe-je-woede-in-je-voordeel-kunt-gebruiken~b1d57881/

  In het HRD Café Kaartspel deze keer de klaveren 8. Iets met adviseurs en dat zij graag willen helpen.

  Meer informatie: http://www.hrdcafe.nl
  Deze podcast werd geproduceerd door http://www.ksbroadcasting.com


  De links naar Spotify en Apple Podcast vind je in de commentaren.

  Daarnaast ook de link naar een artikel en de hele aflevering met Roos Beerkens

  • 17 min
  S02E12. Dé vraag van Google die je team kan versterken

  S02E12. Dé vraag van Google die je team kan versterken

  In de nieuwste aflevering van HRD Café, aflevering 51, hoor je Kirstin Op het Veld, vanuit Leren door Ervaren staat zij teams en afdelingen bij in hun ontwikkeling als trainer, trainingsacteur, coach, facilitator en organisatieadviseur. Annelies Wybo, Derk van der Pol en Pieterjan van Wijngaarden bespreken een krachtige teamvraag. Kirstin deelt hierover een vraag die ze van Google heeft overgenomen en die een krachtige impact heeft op teams: welk risico neem jij?

  Deze vraag is veel meer dan alleen een vraag. Het is een vraag die zowel verbindt op inhoud als relatie en die teams aanmoedigt om uit hun comfortzone te stappen en nieuwe mogelijkheden te verkennen. Kirstin heeft gemerkt dat deze vraag een diepere laag aanboort en een positieve verandering teweegbrengt binnen teams.

  Het stellen van deze vraag is een manier om teams te helpen groeien en te stimuleren tot nieuwe inzichten en actie. Het daagt teamleden uit om hun angsten en belemmeringen los te laten en te durven experimenteren. Het moedigt hen aan om vertrouwen op te bouwen en onderlinge ondersteuning te bieden. Ontdek in deze podcast ook concreet welke 4 stappen je kunt zetten met deze vraag in jouw team!

  Zie: http://www.lerendoorervaren.nl

  Trending Topics
  Maar laten we ook de drie trending topics niet vergeten. Ten eerste was vorige week de Week van de Werkstress. Een uitgelezen moment om aandacht te besteden aan werkdruk en werkstress in organisaties en samen te werken aan oplossingen.
  Zie: https://hrcommunity.nl/artikelen/week-van-de-werkstress-hoort-stress-gewoon-bij-werk/

  Ten tweede roept An Hooghe, psychologe en relatie- en gezinstherapeute, HR en HRD professionals op om deel te nemen aan een online traject over rouw op de werkvloer. Dat is belangrijk, want als organisaties kunnen we het verschil maken in het ondersteunen van werknemers die met verlies te maken hebben.
  Mail om deel te nemen aan het webinar op 5 december naar an.hooghe@verbindinginverlies.be

  En last but not least, Liesbeth Meijer gaf een masterclass over "de reis van het besluit" voor Inspire Circle of Professionals. Hierbij werd de focus gelegd op de menselijke kant van het nemen van besluiten, wat vaak de essentie is van de rol van bestuurssecretarissen.
  Zie: https://www.linkedin.com/posts/liesbethmeijer68_gisteren-gaf-ik-mijn-laatste-masterclass-activity-7131192815044177920-ETnm?utm_source=share&utm_medium=member_ios

  Kortom, er gebeurt veel in de wereld van HR en HRD. Of het nu gaat om het omgaan met werkstress, rouw op de werkvloer of de ontwikkeling van bestuurssecretarissen, er liggen kansen om te leren en te groeien. Dus laat deze vraag bij jou ook eens indalen. En welk risico ga jij durven nemen?

  Benieuwd naar de volledige aflevering van HRD Café? Luister dan naar aflevering 51 en ontdek meer over de kracht van de vraag "welk risico neem jij?" en de impact die het kan hebben op jouw team.

  Zie http://www.hrdcafe.nl
  Geproduceerd door K&S Broadcasting: http://www.ksbroadcasting.com

  • 18 min
  S02E11. Het Tweede Ontwerpboek

  S02E11. Het Tweede Ontwerpboek

  Het Tweede Ontwerpboek is uit! In de vijftigste editie van HRD Café spreken Derk, Niels en Pieterjan met Josianne Savonije en Jeroen Hellings, twee van de redacteuren van het Tweede Ontwerpboek. Aan de hand van stellingen bespreken zij de ontwikkelingen op het gebied van het ontwerpen van leertrajecten.

  Zie voor meer informatie: http://www.hetontwerpboek.nl
  Je kunt je daar ook aanmelden voor het event op 22 november 2023 in Amersfoort.

  Josianne en Jeroen delen ook nieuwtjes in Trending Topics:
  ChatGPT discrimineert bij sollicitaties: https://www.linkedin.com/feed/news/chatgpt-discrimineert-minder-bij-sollicitaties-6472906
  Mobieltjes ook op de basisschool geweerd: https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5417405/mobieltjesverbod-klas-basisschool-primair-onderwijs
  Martijn Bax experimenteert bij DAF met de bingo kaarten: https://www.linkedin.com/posts/lauravandenouden_traindetrainer-activity-7127202956516503552-wbRx?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

  De quote uit het HRD Café Kaartspel komt deze keer niet uit een boek…

  Meer informatie: http://www.hrdcafe.nl
  Geproduceerd door: http://www.ksbroadcasting.com

  • 18 min
  S02E10. De zin en onzin van een retraite

  S02E10. De zin en onzin van een retraite

  Het Belgische K&S team was een aantal geleden op retraite. Wat doet zo’n retraite en hoe haal je er het beste uit? Joep en Annelies spraken erover met collega Nele van den Broeck. Derk, Joep en Pieterjan spreken met elkaar door over de zin en onzin van een retraite.

  Verder nieuws over:
  De Develhub Awards… Onze DJ Pieterjan van Wijngaarden is samen met Manon Ruijters en Sofie Willox genomineerd als Thought Leader 2023. Develhub leden kunnen hun stem uitbrengen via de website: https://develhub.nl/
  Onze DJ Annelies Wybo schreef samen met Peter Beschuyt een bijdrage over de voor-elk-team-op-maat Team-Time in het nieuwe boek van Bank Van Breda, getiteld 'Medewerkers aan zet': https://www.managementboek.nl/boek/9789401488228/medewerkers-aan-zet-ann-de-wit
  Helma van den Berg post over een nieuwe nieuwsbrief waarin het gaat over retentie, transfer en AI: https://www.linkedin.com/posts/helmavandenberg_retentie-bij-leren-verhogen-zet-hefbomen-activity-7128370220787736577-soZD?utm_source=share&utm_medium=member_desktop
  Joep kwam bij het aanboren van zijn nieuwsbronnen langs de resultaten van een onderzoek uit 2018 gepubliceerd in de Harvard Business Review. Het gaat over het belang van zelf-bewustzijn als leider.

  In het HRD Café Kaarspel een gloednieuwe quote over het ontwerpen van leertrajecten.

  Meer informatie: http://www.hrdcafe.nl
  Geproduceerd door K&S Broadcasting: http://www.ksbroadcasting.com

  • 18 min
  S02E09. Bouwen aan vernieuwing vanuit sprankeling

  S02E09. Bouwen aan vernieuwing vanuit sprankeling

  Als jij jezelf zou moeten omschrijven als een karakter in een film, welk karakter zou dat dan zijn?

  Het is een vraag die voorbijkomt in de nieuwe HRD Café. De wekelijkse podcast waar - in deze aflevering - Pieterjan van Wijngaarden, Niels Seresia en Derk van der Pol in gesprek gaan over de ontwikkelingen op het gebied van Human Resource Development.

  We blikken met elkaar vooruit op het FCE Festival dat op 17 november a.s. plaatsvindt. Met als thema Hoe kun je bouwen vanuit sprankeling door grote en kleine verhalen te verbinden. Pieterjan sprak erover met Martijn van Ooijen. Hij werkt als veranderkundige bij The Learning Company en promoveerde op Verhalen en veranderprocessen. Waarom is hij zo gegrepen door verhalen? En wat maakt deze benadering verfrissend? Niet vertrekken vanuit ideale structuren, maar de verhalen van mensen als essentie zien. En wat dus als je jezelf ziet als acteur backstage in jouw organisatie, wat zou je dan vertellen over jouw karakter?

  “Stories tell us of what we already knew and forgot, and remind us of what we haven’t yet imagined”.

  Meer informatie over het FCE Festival: https://www.corporate-education.com/leergang/fce-festival/
  Beluister het complete gesprek met Martijn van Oijen via FCE On Air: https://soundcloud.com/user-731563855
  Of via de HRD Event Radio Podcast: https://channels.podcastfeed.nl/a8e24ec0-3a4f-11ed-bbb3-a5d80ea524a1?_gl=1*caux4y*_gcl_au*MjA0OTAwMTAwMS4xNjkzNDc0NzU1*_ga*MTUzMTU4ODgzMy4xNjkzNDc0NzU1*_ga_PEDJQ463EF*MTY5OTAwMjI5MS4xMy4xLjE2OTkwMDMzMzMuMC4wLjA.

  Trending!

  Han Oei blikt op LinkedIn terug op de aftrap van de online reeks “De Kern van Teamcoaching”, georganiseerd door de School of Life te Amsterdam. Hij geeft naar aanleiding van de sessie met Karin Derksen 10 take aways. Waaronder bijvoorbeeld:
  De basisvoorwaarden van teamwerk: de omvang van een team moet tussen de 2 en 10 personen zijn. Hoe groter het team… hoe meer we “sociaal luieren”.
  Zie: https://www.linkedin.com/posts/oeivoorgroei_teamwerk-samenwerken-leiderschap-activity-7120666468039417857-lUL4?utm_source=share&utm_medium=member_desktop

  In NRC lezen we over hoe je een leukere vriend, collega of studiegenoot kunt worden. Namelijk door vragen te stellen. In het artikel worden zeven tips gegeven. Vraag eens aan een schilder wat nou zijn mooiste schilderklus is geweest en de verhalen komen vanzelf naar boven!
  Zie: https://www.nrc.nl/nieuws/2023/10/26/vragen-stellen-voor-beginners-a4178526?utm_source=linkedin&utm_medium=social&utm_campaign=linkedin&utm_term=20231027

  Alignment Puzzel viert dat het manuscript van het nieuwe boek naar de drukker is gegeaan. Hun nieuwe boek is getiteld 𝗠𝗮𝗻𝗮𝗴𝗲𝗺𝗲𝗻𝘁 𝗠𝗶𝗻𝗱𝗳*𝗰𝗸𝘀. En gaat over de vraag hoe managers aan de venijnige denkfouten in hun hoofd komen. Jonge managers leren het vak in de praktijk van de oudere managers. Maar veel van de 𝘴𝘪𝘭𝘷𝘦𝘳𝘣𝘢𝘤𝘬-𝘸𝘪𝘫𝘴𝘩𝘦𝘥𝘦𝘯 die ze daar horen zijn verouderd en schadelijk voor de moderne organisatie…
  Zie: https://www.managementboek.nl/boek/9789461265852/management-mindfucks-hans-veltman

  Grabbelton: Iets met conflict… en een boek dat daarover gaat!

  Beluister HRD Cafe via http://www.hrdcafe.nl
  Geproduceerd door Kessels & Smit Broadcasting: http://www.ksbroadcasting.com

  • 17 min

Top Podcasts In Business

Boston Consulting Group BCG
WaitWhat
Ramsey Network
Money News Network
Dan Fleyshman
NPR

You Might Also Like