1,242 episodes

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

De Dag NPO Radio 1

  • News
  • 4.5 • 11 Ratings

Elke werkdag biedt Elisabeth Steinz je twintig minuten verdieping bij één onderwerp uit het nieuws

Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  Hoe China opstaat tegen Xi Jinping

  Hoe China opstaat tegen Xi Jinping

  Het worden de grootste protesten tegen de Chinese overheid genoemd sinds 1989, de protesten van de afgelopen dagen in tientallen steden en bij universiteiten in China tegen de coronamaatregelen. En dat niet alleen: er wordt ook om meer vrijheden geroepen, vrijheid van meningsuiting, democratie, en zelfs het aftreden van president Xi Jinping.

  De protesten van nu roepen herinneringen op aan het massale studentenprotest in 1989, maar is dat wel terecht? Correspondent Sjoerd den Daas sprak met demonstranten die deze dagen de moed vinden om zich uit te spreken, en ook met een van de protestleiders die dit in 1989 deed. Hij voelt momentum om verandering te forceren, vertelt Sjoerd, maar de vraag is: hoe dan? Protesteren tegen Xi, hoe doe je dat?

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 21 min
  Welke toekomst heeft de cryptomunt?

  Welke toekomst heeft de cryptomunt?

  Deze maand ging cryptobeurs FTX onderuit. En daarmee ging ook het vertrouwen in cryptomunten onderuit. Wereldwijd is in november 200 miljard dollar aan cryptowaarde verdampt. Wat is er met de cryptomunten aan de hand, en wat blijft er van over?

  Teunis Brosens is crypto-expert bij ING bank. In de podcast vertelt hij hoe crypto begon, als een mooie technologische innovatie met een ideaal erachter. En hoe in de jaren daarna de munten steeds meer voor iets anders werden ingezet, puur als beleggingsobject. 

  De markt is nu extreem nerveus, zegt hij, het is wachten of er nog meer mega-verliezen aankomen. Het grootste probleem is volgens hem gebrek aan transparantie en dat er nu geen enkele regulering is. Maar … daar komt verandering in.

  Reageren? Mail: dedag@radio1.nl

  • 22 min
  Verslag doen van vreugde en verwoesting in Oekraïne

  Verslag doen van vreugde en verwoesting in Oekraïne

  Oekraïne maakt zich op voor de winter. Stroomuitval is aan de orde van de dag en veel mensen vragen zich af hoe ze nog warm kunnen blijven. De Russische raketten blijven maar komen en beschadigen belangrijke infrastructuur overal in het land. Ondertussen verovert het Oekraïense leger steeds meer gebied terug op de Russen. Met de stad Cherson als voorlopig hoogtepunt: de grootste stad die de Russen innamen is weer in Oekraïense handen.

  Verslaggever Wessel de Jong was de afgelopen weken in het heroverde gebied en vertelt in podcast de Dag over de emoties van de mensen daar. Hij ziet vooral veerkracht in alles wat ze doen. Maar met een zware winter in aantocht en raketten die maar blijven komen wordt die veerkracht flink op de proef gesteld.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 23 min
  De mensen voor wie corona niet voorbij is

  De mensen voor wie corona niet voorbij is

  Corona is voor miljoenen Nederlanders geen dreiging meer en op dagelijkse basis ver weg. Deze week verschenen meerdere nieuwsberichten dat de pandemie op z'n retour is. Maar voor tienduizenden mensen sleept het virus nog voort: zij hebben long covid.

  Kees Rottinghuis noemt zichzelf een covidkluizenaar nu hij al maanden thuis zit. Nog steeds is onduidelijk wat hij kan doen om beter te worden, omdat er zo weinig bekend is over de ziekte. Arts en onderzoeker van het Amsterdam UMC Brent Appelman vertelt in podcast de Dag welke hoop er is voor long covid-patiënten. Wanneer worden zij verlost van het virus?

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 21 min
  Hoe Qatar de FIFA buitenspel zette

  Hoe Qatar de FIFA buitenspel zette

  De ONE LOVE aanvoerdersband mag niet om, op straffe van een gele kaart. Er is toch geen bier in de stadions en ook de Belgische tenues mochten niet. Zo is er iedere dag weer een nieuwe rel rondom het WK in Qatar.

  Het verbaast onderzoeksjournalist Edwin Schoon niks. Hij verwacht nog veel meer problemen, want Qatar heeft volgens hem de regie over het WK overgenomen van de wereldvoetbalbond FIFA. En dat is heel ongebruikelijk.

  Schoon volgt de FIFA al sinds 2010, het jaar waarin Qatar het WK kreeg toegewezen door FIFA-leden om te kopen. In de podcast vertelt hij over de hervormingen bij de bond, die door voorzitter Infantino werden toegezegd, maar die nooit werden doorgevoerd. Hoe komen Infantino en zijn bond aan hun macht? Waarom verandert het niet? En waarom maken Europese voetbalbonden niet samen een vuist hiertegen?

  Reageren? Mail: dedag@radio1.nl

  • 22 min
  Na 50 jaar weer naar de maan, een nieuwe fase in de ruimtevaart

  Na 50 jaar weer naar de maan, een nieuwe fase in de ruimtevaart

  De Amerikaanse ruimtecapsule Orion heeft zijn eerste rondje om de maan afgelegd. Vijftig jaar nadat er voor het laatst een astronaut rondliep, is NASA weer op weg naar de maan.

  In die 50 jaar is er veel veranderd. Toen ging het de VS om de Sovjet Unie voor te zijn. Nu zijn er meer partijen die naar de maan willen. Niet alleen om daar onderzoek te doen. Mogelijk kunnen er ook zeldzame grondstoffen worden gewonnen. En de maan kan een tussenstation worden voor een veel langere reis … naar Mars.

  Wetenschapsjournalist Govert Schilling is al zijn hele leven gefascineerd door de maan. In de podcast vertelt hij hoe NASA te werk gaat, wat de volgende stappen zijn, en wat dit betekent voor deze nieuwe fase in de ruimtevaart.

  Reageren? Mail dedag@radio1.nl

  • 22 min

Customer Reviews

4.5 out of 5
11 Ratings

11 Ratings

Anda1a ,

Zomerdag... nee, bedankt!

De dag is een hele goede podcast, maar ik word er helemaal gek van dat ze besloten heeft om replays te doen van oude shows terwijl ze op vakantie is. Ik heb vooropgezette smart playlists voor tijdens activiteiten en wil niet elke keer terug naar mijn telefoon om de stomme zomerdag podcast ertussenuit te halen. Ik geef de voorkeur aan geen podcast, of zoals de meeste nieuwspodcasts doen (zoals de daily, waar de dag zeer duidelijk op gebaseerd is) gewoon een andere host voor die weken. Een weekje oude verhalen is misschien nog wel te doen, maar ik heb er nu helemaal genoeg van en overweeg te unsubscriben.

Top Podcasts In News

Rachel Maddow, MSNBC
The New York Times
NPR
The Daily Wire
The Daily Wire
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino

You Might Also Like

NRC
de Volkskrant
NPO Radio 1 / NOS / EenVandaag
Tom Jessen & Maarten van Rossem / t-talks
BNR Nieuwsradio
NPO Radio 1 / NOS