250 episodes

Elke werkdag neemt Elisabeth Steinz je in 'De Dag' mee in een verhaal over en achter het nieuws.

De Da‪g‬ NPO Radio 1

  • News Commentary
  • 4.0 • 6 Ratings

Elke werkdag neemt Elisabeth Steinz je in 'De Dag' mee in een verhaal over en achter het nieuws.

  Het probleem met het WK in Qatar

  Het probleem met het WK in Qatar

  Toen in 2010 bekend werd gemaakt dat het WK van 2022 naar Qatar zou gaan, was de consternatie meteen groot. Het was een onwaarschijnlijke keuze en achteraf bleek ook dat de toekenning door corruptieschandalen was omgeven. In Qatar zelf was de vreugde groot en er volgde een ongekende bouwoperatie om acht voetbalstadions, een vliegveld, hotels, metrostelsels en zelfs een hele stad te bouwen. Al snel bleek dat arbeidsmigranten die uit arme landen aangetrokken worden om deze klus te klaren, uitgebuit worden en onder extreem zware omstandigheden moeten werken. 
  Deze week meldde de Britse krant The Guardian dat er in tien jaar tijd meer dan 6500 arbeiders zijn overleden. Een opvallend hoog cijfer, zeker omdat het merendeel van de bouwvakkers jong en sterk is.
  Voetbaljournalist Willem Vissers van de Volkskrant vertelt in De Dag hoe het WK in Qatar van meet af aan problematisch is geweest. Zijn de FIFA en KNVB medeverantwoordelijk voor dit schandaal? Is het, zoals Freek de Jonge in een petitie zegt, onmogelijk om nog eervol wereldkampioen te worden in Qatar als je dit weet? 

  • 23 min
  Als je als vondeling het leven start

  Als je als vondeling het leven start

  Afgelopen weekend werd in Amsterdam een baby in een ondergrondse vuilcontainer gevonden. Ze kon gelukkig gered worden en start haar leven nu als vondeling. Mogelijk komt ze nooit te weten wie haar ouders zijn en waar ze vandaan komt. Wat doet dat met je?
  Annemarie van der Laan weet hoe het is om als baby hulpeloos achtergelaten te worden. Ze vertelt in De Dag haar verhaal. Als ambassadeur voor de stichting Beschermde Wieg zet zich tegenwoordig in om niet alleen kinderen in deze situatie, maar nadrukkelijk ook wanhopige moeders een tweede kans te geven.
  Haar verhaal toont aan, zegt ze, hoe je ook met een buitengewoon ingewikkelde start een mooi leven kan opbouwen. 

  • 20 min
  Hoe bloemen leggen pijn kan doen

  Hoe bloemen leggen pijn kan doen

  Complotdenkers leggen op verschillende plekken in het land bloemen op begraaf- en herdenkingsplaatsen van kinderen. Ze geloven dat zij slachtoffers zijn van een pedofiele satanische politieke elite. Een bizar verhaal uit de koker van QAnon-aanhangers. Met de bloemenactie bereiken de gevolgen van die verzonnen theorieën een nieuw dieptepunt.
  Rudy Bouma van Nieuwsuur keek wekenlang mee in de Telegram-groepen waar deze complottheorieën worden verspreid. Hij vertelt in De Dag over de drie belangrijkste aanjagers van deze verhalen en hoe groot hun invloed is. Ook sprak hij met nabestaanden die ongewild onderdeel van dit verhaal worden en met de mensen die vals worden beschuldigd door de complotdenkers. De impact op hun levens is enorm.

  • 20 min
  Wat kan er wel? Over corona-experimenten in binnen- en buitenland

  Wat kan er wel? Over corona-experimenten in binnen- en buitenland

  Er worden in Nederland en in het buitenland allerlei proeven gedaan om te kijken hoe grotere groepen mensen toch samen kunnen komen, terwijl corona nog rondwaart. Nu we al bijna een jaar horen wat er allemaal niet mag, wordt de roep om wat er wél kan almaar luider. En als je bedenkt dat het coronavirus volgens wetenschappers de komende jaren zeker nog niet is verdwenen, ook niet als het opschiet met de vaccinaties, dan is het geen overbodige luxe om manieren te bedenken hoe er gecontroleerd toch meer georganiseerd kan worden. Dat is zowel voor de economie van groot belang als voor onze mentale gezondheid.
  Welke corona-experimenten zijn er in binnen- en buitenland inmiddels uitgevoerd en wat hebben die opgeleverd? Riemer Rijpkema van Fieldlab Evenementen vertelt erover in podcast De Dag.
  Fieldlab organiseert samen met onderzoekers en wetenschappers deze weken zeven proef-evenementen in Nederland. Het buitenland kijkt mee, want nergens anders in de wereld worden er op deze schaal proeven uitgevoerd. 

  • 18 min
  Waarom jongeren met messen rondlopen

  Waarom jongeren met messen rondlopen

  Nabestaanden van slachtoffers die met een mes om het leven zijn gebracht, hebben een indrukwekkende film gemaakt die ze willen laten zien op scholen. De campagne is de zoveelste poging om iets te doen tegen de vele steekpartijen waar tieners bij betrokken zijn. Er zijn al langer grote zorgen dat het aantal jongeren dat messen bij zich draagt toeneemt en dat het bovendien al vanaf heel jonge leeftijd gebeurt. 
  Maar de conclusies die er in de politiek en media getrokken worden, kloppen vaak niet,  zegt criminoloog Jeroen van den Broek van de Erasmus Universiteit in Rotterdam in podcast De Dag. Als het over jongeren en messen gaat, dan gaat het al snel over drill-rap waarin geweld verheerlijkt wordt. Van den Broek onderzocht of er inderdaad een verband is en kwam tot een veel genuanceerder beeld. De focus op drill-rap versterkt volgens hem het narratief van getto's of buurten waar het zo onveilig is dat je een wapen moet dragen om je te beschermen. En dat kan zelfs averechts werken. 

  • 18 min
  Heel Italië vertrouwt op 'Supermario' Draghi

  Heel Italië vertrouwt op 'Supermario' Draghi

  Als je bijnaam Supermario is, dan zijn de verwachtingen hoe dan ook hoog gespannen bij alles wat je doet. En dat is zeker het geval bij de nieuwe monsterklus die Mario Draghi heeft aangenomen. De oud-president van de Europese Centrale Bank is de nieuwe premier van Italië en moet het land uit een driedubbele crisis trekken: de corona-gezondheidscrisis, de economische crisis én een politieke crisis. Zijn geluk is dat hij straks heel veel geld uit het Europese Herstelfonds kan gaan besteden. De hoop is dat hij daarmee een economische boom kan inluiden, een wederopbouwoperatie vergelijkbaar met die van na de tweede wereldoorlog.
  'Iedereen vertrouwt erop dat Draghi dit kan,' zegt Angelo van Schaik, correspondent voor VPRO's Bureau Buitenland in podcast De Dag. Of, zoals nu in Italië vaak gezegd wordt: Draghi was de Italiaan die Europa redde, nu is hij de Europeaan die Italië gaat redden. Volgens Van Schaik heeft Draghi zijn eerste wonder al verricht, want de eurosceptische partijleider van Lega Nord, Matteo Salvini, was na één ontmoeting ineens eurofiel. 
  Waar komt het vertrouwen in Mario Draghi vandaan? Wie is hij, wat maakt hem the man of the moment en wat zijn zijn plannen voor Italië?  

  • 17 min

Customer Reviews

4.0 out of 5
6 Ratings

6 Ratings

Anda1a ,

Zomerdag... nee, bedankt!

De dag is een hele goede podcast, maar ik word er helemaal gek van dat ze besloten heeft om replays te doen van oude shows terwijl ze op vakantie is. Ik heb vooropgezette smart playlists voor tijdens activiteiten en wil niet elke keer terug naar mijn telefoon om de stomme zomerdag podcast ertussenuit te halen. Ik geef de voorkeur aan geen podcast, of zoals de meeste nieuwspodcasts doen (zoals de daily, waar de dag zeer duidelijk op gebaseerd is) gewoon een andere host voor die weken. Een weekje oude verhalen is misschien nog wel te doen, maar ik heb er nu helemaal genoeg van en overweeg te unsubscriben.

Top Podcasts In News Commentary

Listeners Also Subscribed To