
29 episodes

De Strateeg | BNR BNR Nieuwsradio
-
- News
-
-
5.0 • 1 Rating
-
Een podcast over wereldwijde trends en de impact daarvan op mens, bedrijf, geopolitieke verhoudingen en overheid.
-
Waarom lucht- en raketverdediging anno 2021 noodzakelijk is
We dachten dat het verleden tijd was: praten over wapens. Maar de dreiging van ballistische raketten, hypersone wapens en drones neemt wereldwijd in rap tempo toe.
-
Is waterstof een onmisbare schakel om de klimaatdoelstellingen te halen?
Door corona is het onderwerp wat naar achtergeschoven. Maar het klimaat en de energietransitie staan wel degelijk op de agendas van de toekomst. Volop wordt er gekeken naar nieuwe energiebronnen en andere middelen om de wereld groener en duurzamer te maken.
-
Hoe kun je technologie inzetten om defensiepersoneel te ondersteunen?
De wereld is volop in ontwikkeling. De geopolitieke verhoudingen veranderen en worden complexer. Dit vereist een andere defensieorganisatie. Maar onze Defensie kampt met een structureel tekort aan personeel, zowel kwalitatief als kwantitatief. En dat brengt risicos met zich mee. Technologie biedt hierin een oplossing.
-
Moet de cyberaanval onze cyberverdediging worden?
In toenemende mate proberen staten elkaar de pas af te snijden in cyberspace. Als dat lukt, bijvoorbeeld met een grote cyberaanval, kan dat tot serieuze maatschappelijke ontwrichting leiden in het land dat wordt getroffen. De Amerikanen zijn op cybergebied recent een nieuw pad in geslagen: Persistent engagement, oftewel offensieve cyberacties. De aanval is de beste verdediging, is de gedachte.
-
Kan een militair een computer vertrouwen?
De Nederlandse landmacht is bezig zichzelf ingrijpend en blijvend te veranderen. Steeds meer aandacht en geld is er voor een belangrijke innovatie: robotica en autonome systemen. Die systemen nemen steeds meer werk over dat eerst door mensen werd gedaan. Hoe ver is ons leger hiermee?
-
Gaat Rusland ten onder aan een gas- en olieverslaving?
Gas en olie zijn onmisbaar om Rusland draaiende te houden. De Russen hebben zich er zelfs bijna volledig van afhankelijk gemaakt. Een risicovol beleid, want dit businessmodel is niet eeuwig houdbaar. Zeker niet nu de landen aan wie de Russen hun gas en olie verkopen, bezig zijn met een energietransitie.