381 episodes

Kees de Kort is met pensioen. De komende tijd zullen verschillende economen hun opinie delen met presentator Thomas van Zijl in het dagelijkse hoekje macro van BNR Zakendoen.

Kees de Kort | BNR BNR Nieuwsradio

  • News
  • 4.8 • 4 Ratings

Kees de Kort is met pensioen. De komende tijd zullen verschillende economen hun opinie delen met presentator Thomas van Zijl in het dagelijkse hoekje macro van BNR Zakendoen.

  Opinie | Hans Stegeman: 'Er komt áltijd een recessie aan'

  Opinie | Hans Stegeman: 'Er komt áltijd een recessie aan'

  Recessiezorgen op het Damrak. De olieprijzen gaan flink omlaag en dus is de angst groot. Volgens hoofd Research & Investment Strategy Hans Stegeman bij Triodos Bank is die angst reëel.

  'Er zit áltijd een recessie aan te komen', stelt hij. 'Maar wanneer die begint, is altijd een van de cruciale vragen. Het is natuurlijk niet alleen op het Damrak raak, maar we zien ook dat het sentiment in de VS ook flink gedraaid is. Eerst was het zo dat er 'heel veel spanning' was in de economie, lage werkloosheid, een hoog uitgavenpatroon van de Amerikaanse consument, dus het gaat supergoed daar. Maar, de inflatie, dat was het verhaal van de VS, en dus verhoogde de Fed de rente.'

  Met behoorlijke stappen ook, en de Fed lijkt nog niet uitverhoogd. 'Er zijn plannen voor nog meer stappen', vervolgt Stegeman. 'En het is natuurlijk een beetje zo dat als je de rente verhoogt, dat je dat met een doel doet. Het doel daarvan is de inflatie verlagen, maar hoe loopt dat? Dat loopt niet direct naar de inflatie; in plaats daarvan wil je dat je de spanning uit de economie haalt en dat mensen minder uitgeven. Of dat bedrijven minder investeren, zodat uiteindelijk de inflatie omlaag gaat. Dat betekent uiteindelijk dat je minder economische activiteit wil hebben. En daar ligt de belangrijkste vraag: lukt het om die economische activiteit te doen afnemen zonder een recessie?'

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 5 min
  Opinie | Heleen Mees: 'Een historisch dieptepunt'

  Opinie | Heleen Mees: 'Een historisch dieptepunt'

  De zon schijnt, de temperatuur klimt in de twintig, dus een lijkt een mooie dag te zijn. Tenzij je naar de CBS-cijfers over het consumentenvertrouwen kijkt, dan is het allesbehalve een mooie dag. Heleen Mees, econoom, jurist en Volkskrant-columnist spreekt van een historisch dieptepunt.

  'Min vijftig deze maand, dat hebben we nog nooit eerder bereikt. De consumenten geven aan dat ze echt last hebben van de stijgende prijzen en dat verklaart het dalende consumentenvertrouwen ook deels. De arbeidsmarkt is namelijk sterker dan hij ooit is geweest. Het punt met consumentenvertrouwen is dat die prijsstijgingen niet beïnvloed kunnen worden door de overheid. Voor een heel groot deel worden die geïmporteerd naar Nederland; stijgende energie- en voedselprijzen en de oorlog in Oekraïne. Allemaal uit het buitenland.'

  Waar de overheid wél invloed op heeft, volgens Mees, is zorgen dat er geen loon-prijsspiraal ontstaat. 'En die dreigt wel degelijk te ontstaan, omdat er een heel erg krappe arbeidsmarkt is.'

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 5 min
  Opinie | Piet Rietman: 1 miljoen huishoudens in schulden

  Opinie | Piet Rietman: 1 miljoen huishoudens in schulden

  Inflatie en vooral de stijgende prijzen van voedsel en energie doen steeds meer Nederlandse huishoudens in financiële problemen belanden. Als we uitkomen op een miljoen huishoudens in problematische schulden, dan is dat 'geen gekke schatting', zegt econoom Piet Rietman van ABN Amro.

  'Voor het huidige inflatieniveau zaten er al een half miljoen Nederlandse huishoudens zo erg in de problemen dat ze hun vaste lasten of noodzakelijke uitgaven niet meer konden betalen, daar komt behoorlijk wat bij. Afhankelijk van de inflatieverwachting - als we uitkomen op een miljoen Nederlandse huishoudens in problematische schulden, dan is dat is geen gekke schatting.' Nieuw in Nederland: armoede1htmlVolgens Rietman hebben we te maken met een nieuw verschijnsel in Nederland. 'We zijn er niet aan gewend in de Nederlandse economie om te praten over mensen die echt basale behoeften niet kunnen betalen.'

  Rietman wijst erop dat economen ook de neiging hebben om een laagconjunctuur te vertalen naar menselijk gedrag in termen van bezuinigen op luxegoederen of ontsparen - het gebruik van een spaartegoed om financiële klappen op te vangen. Waar economen in de regel geen rekening mee houden is dat er nu ook bespaard wordt door het terugschroeven van alledaagse noodzakelijke uitgaven.

  Kortom, er is sprake van een voorheen ongekende armoedeval voor veel Nederlandse huishoudens. In de schuldsaneringsstatistieken zijn deze huishoudens echter niet terug te vinden. Sterker nog, wie het nieuws volgt gaat geloven dat het aantal mensen dat in de schuldsanering zit, afneemt.   See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 6 min
  Opinie Edin Mujagić | Ook in Europa gaat de afbouw van inflatie lang duren

  Opinie Edin Mujagić | Ook in Europa gaat de afbouw van inflatie lang duren

  Een prominent lid van het rentecomité van de Amerikaanse Federal Reserve heeft gisteren voor opschudding gezorgd door te zeggen dat het jaren gaat duren voordat de inflatie weer op een laag niveau van twee procent zal terugkeren. Even verderop in het interview zei ze dat ze de kans op een recessie niet groot acht. 'Die twee dingen moet je samen zien, want die hebben een gemeenschappelijke reden', zegt Edin Mujagić van OHV Vermogensbeheer.

  'Wat ze daarmee in feite tussen de regels door zegt, is dat we met die renteverhogingen niet heel ver gaan komen', vervolgt Mujagić. 'Dat is goed nieuws, de kans op recessie is laag. Maar de prijs daarvoor is dat je die inflatie dus niet op korte termijn daadkrachtig aanpakt. De Fed hoopt dat ze de rente kunnen verhogen zonder dat het een diepe recessie veroorzaakt, maar dat het wel genoeg zal zijn om de pijn over een paar jaren heen te spreiden. Als het rentecomité eraan vasthoudt dat een rente van 3,8% eind 2023 te laag is, dan is de prijs daarvoor dat de afbouw van inflatie heel lang gaat duren. Niet alleen in Amerika, maar de kans is groot dat het ook in Europa lang gaat duren.'  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 5 min
  Opinie | De woningmarkt ís te redden

  Opinie | De woningmarkt ís te redden

  De huizenmarkt ís te redden, dat is de conclusie van een rapport dat door meerdere banken is opgesteld. De banken adviseren maar liefst zeventien maatregelen om woningen voor meer mensen betaalbaar worden en de markt niet volledig over te laten koken.

  Senior econoom Philip Bokeloh van ABN AMRO is een van de ondertekenaars van dat rapport, ziet dat met name het gebrek aan toegankelijkheid een heet hangijzer is. 'Maar de huurprijzen schommelen ook ontzettend veel en er is sprake van ongelijkheid tussen huurders en kopers. Ook kost het huidige beleid gewoon best veel geld, waardoor er meer belasting is op arbeid. En dat verstoort de economie.'

  Maar, zo stelt Bokeloh in het rapport, er is licht aan het einde van de tunnel. 'Het is al vaker voorgesteld, maar het verplaatsen van een eigen woning van box 1 naar box 3 komt ook in ons rapport naar voren. Daarvoor moet je natuurlijk wel wat aanpassingen plegen, dus dat betekent dat de hypotheekrenteaftrek moet worden verlaagd en dat de wet-Hillen versneld moet worden afgebouwd. En het eigenwoningforfait verhogen. Als dat gelukt is, is er ruimte om de woning naar box 3 over te hevelen. De plannen van de regering zijn om box 3 in te richten volgens werkelijke rendementsheffing. Volgens ons zou je dan een woning in twee rendementen kunnen indelen: het woongenoegen en daarnaast de waardestijging.'

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 5 min
  Opinie Wim Zwanenburg | De Fed heeft het verkeerd ingeschat

  Opinie Wim Zwanenburg | De Fed heeft het verkeerd ingeschat

  Niet geheel onverwachts, maar toch was het rentebesluit van de Fed zeer bijzonder. Voor het eerst in bijna dertig jaar verhoogde de Amerikaanse centrale bank de rente met maar liefst 75 basispunten. 'Als professional ben ik niet overvallen, want je kijkt de hele dag en ook 's avonds naar de schermen', zegt Wim Zwanenburg, van Stroeve Lemberger.

  'Als je kijkt naar de geldmarktfutures, de termijncontracten op de geldmarkten, dan kon je al zien dat de drie kwartjes al ingeprijsd waren in de markt. Maar vermogensbeheerder en beleggers gingen nog uit van 50 basispunten.' 

  Dat ze daar vanuit gingen was vooral nog zo voor de inflatiecijfers van afgelopen vrijdag, die 'behoorlijk tegenvielen', zoals Zwanenburg omschrijft. 'Het verwijt is aan de Fed dat ze dit verkeerd hebben ingeschat. Op het moment dat Biden aantrad met zijn nieuwe regering ging hij ook nog eens verder stimuleren. De Amerikaanse economie ligt op een heel hoog groeipad, maar komt door allerlei schrokken van de oorlog, corona in China, logistieke problemen en de krappe arbeidsmarkt tot stilstand', aldus Zwanenburg.

   

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 8 min

Customer Reviews

4.8 out of 5
4 Ratings

4 Ratings

Top Podcasts In News

The New York Times
The Daily Wire
NPR
The Daily Wire
Crooked Media
New York Times Opinion

You Might Also Like

BNR De Wereld
De AEX Factor
Boekestijn en de Wijk
De Telegraaf
Amerika Podcast
NPO Radio 1 / AVROTROS

More by BNR Nieuwsradio

Boekestijn en de Wijk
BNR De Wereld
Amerika Podcast
PwC
BNR Nieuwsradio
BNR Nieuwsradio