282 episodes

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare:

P1 Specialprogram Sveriges Radio

    • Society & Culture

Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1. Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play. Ansvarig utgivare:

    De utsatta husen i Göinge

    De utsatta husen i Göinge

    Hör reportaget om de skånska orternas utmaningar med segregation och trasiga hus som ingen vill bo i.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    Östra Göinges små samhällen i Skåne tampas med socioekonomiska utmaningar. Otryggheten ökar, flera hus är förfallna och arbetslösheten är hög.
    Borde dessa orters miljonprogramprojekt rivas, varför förfaller de vackra gamla trähusen och är kanske just de gamla husen glesbygdens räddning?
    Följ med Ekots reporter Katarina Gunnarsson på en resa genom Hanaskog, Glimåkra och Simontorp i Östra Göinge.

    • 40 min
    P1 Specialprogram Om landsbygden 2024-04-01 kl. 06.00

    P1 Specialprogram Om landsbygden 2024-04-01 kl. 06.00

    Här samlar vi extrasändningar och helgprogram från Sveriges Radio P1.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.

    • 40 min
    En romsk professor i amerikanska Södern - vem är Ian Hancock?

    En romsk professor i amerikanska Södern - vem är Ian Hancock?

    I 50 år har han forskat om och skrivit romernas historia: om förintelsen och slaveriet. Hans romska bibliotek är världens största. Men var ska det hamna nu? Följ med hem till Ian Hancock i Texas.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    -Han är ju den första internationellt kända, romska akademiska rösten och intellektuella rösten i det offentliga samtalet. 
    Det säger Jan Selling, professor vid Institutionen för romska studier vid Södertörns högskola om Ian Hancock.
    -Han var inte först med att ta upp den romska förintelsen. Han var inte heller riktigt först med att ta upp antiziganismen, men att skapa det här sammanhanget i en berättelse om romsk frigörelse, det var banbrytande, säger Jan Selling. 
    Ian Hancock föddes i London 1942, mitt under brinnande världskrig. Hans romska familj hade på hans pappas sida rötterna i Ungern. Många av släktingarna bodde fortfarande i vagnar, men reste inte runt.
    Hans pappa var resande försäljare av läskpapper och hans mamma skötte familjen. Han fick tidigt lära sig att ligga lågt med sitt romska arv, berättar han för reporter Agnes Lakatos från Sveriges Radios romska redaktion, Radio Romano, när hon besöker honom i hans hem utanför Austin, Texas.
    -Just keep quiet about it. Absolutely. Don’t tell anybody what you are.
    På samma gata som familjen Hancock i London bodde några judar som överlevt Förintelsen. De berättade om romerna i koncentrationslägren, vilket väckte unge Ians nyfikenhet på sitt eget ursprung.
    Hans stora intresse för språk gjorde att han så småningom fick möjlighet till högre utbildning, vid University of London. Där fick han också rådet att inte vara öppen med att han är rom.
    -You wouldn’t be taken seriously if you call yourself a Gypsy.
    Efter sin doktorsavhandling inom lingvistik i London, erbjöds han en plats vid University of Texas i Austin. Där forskade han och undervisade som lingvist i 46 år och skrev mer än 450 böcker och vetenskapliga artiklar.
    Men det dröjde länge innan han började forska om romernas språk och historia och uttala sig i romska frågor. För även i USA uppmanades han att dölja sin etnicitet. Idag är han en stark romsk röst, både inom akademin och i samhället.
    Under närmare 60 års tid som forskare har Ian Hancock också samlat på sig en enormt bibliotek med böcker på romani och böcker om romer på många språk.
    -Biblioteket är en unik källa för framtida forskning om romernas historia, säger Debbie Folaron, forskare vid universitetet i Montreol.
    Inom forskarvärlden väntar många nu spänt på vart biblioteket ska ta vägen i framtiden. I programmet får vi följa med in mellan hyllorna.
     Ett program av Agnes Lakatos
    Producent: Lotta Malmstedt
    Slutmix: Mattias Miselli
    Ett program från 2024

    • 41 min
    Min del av världen

    Min del av världen

    Om S:t Lars sjukhus.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    När den 19-åriga Lena Nilsson-Sjerén tar de första kliven in på Sankt Lars sjukhusområde en dimmig februarimorgon 1975 vet hon inte att hon från och med nu har hittat sitt framtida yrke.Lena får som, först skötare och sen genom andra roller inom psykiatrin, följa psykiatrins utveckling i Sverige med psykiatrireformen på 1990-talet som en tydlig vändpunkt. En gång var S:t Lars en helt sluten miljö, en stad i staden, där personal och patienter både bodde och arbetade. Så småningom öppnade området upp sig - fram till punkten när hela sjukhuset lades ner. I programmet följer vi St Lars historia och hur synen på arbetet förändras. Vi träffar personal och patienter, och ett par av de personer som arbetar på området idag i en helt annan verksamhet. Min del av världen är en programserie om arbete, identitet och om vad som händer med ett område när en arbetsplats försvinner.
    Medverkande i programmet; Cecilia Riving, Lena Nilsson-Sjerén, Göran Bokblad, Lisbeth Jönsson, Roger Klang, Ingemar Odenbrand, Matilda Espmarker, Alex Rydahl och Robert Göthe.
    I programmet hörs klipp från Studio Ett.
    Reporter: Sandra Neergaard-PetersenProducent: Fredrik PålssonLjud och form: Julia Öjbrandt Programmet  är producerat av Umami produktion 2024.

    • 52 min
    Min del av världen

    Min del av världen

    Om Grängesberg och järnmalmsgruvan.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    När Rolf Eriksson flyttar till Grängesberg är det för att ta jobb i gruvan. Då är året 1968. Varje dag tar han hissen ner under jord, till en plats han börjar kalla för sin. Här tillbringar han en tredjedel av sitt liv.
    Det här är en berättelse om arbete, identitet och förändring. Om ett samhälle i Bergslagen som växer fram genom arbetet, som en förlängning av det. Och om vad som händer efter 1989, när gruvan i Grängesberg tvingas stänga. Vilken roll spelar arbetet för en människa? Och vilken betydelse har det för en ort?
    Min del av världen är en programserie om vad som händer när arbetsplatsen försvinner och människorna som står kvar.
    Medverkande i programmet: Rolf Eriksson, Marita Eriksson, Ida Isaksson, Sofie Abrahamsson, Sayed Salami, Elvira, Linnea, Lukas, Hans, Kalle, Benny och Micke.
    Reporter: Lisen DäldborgProducent: Fredrik PålssonLjud och form: Julia ÖjbrandtResearch: Lisen Däldborg och Måns Håkansson
    I programmet hörs klipp från Sveriges Radio, TV4 och SVT.
    Programmet produceras av Umami produktion.

    • 49 min
    Inte längre ”Ett päron till farsa”

    Inte längre ”Ett päron till farsa”

    En djupdykning i skojiga filmtitlar och ett språk i gungning.
    Lyssna på alla avsnitt i Sveriges Radio Play.
    ”Det våras för Hitler”, ”Nu blåser vi snuten” och ”Hör upp blindstyre!”
    Om vi backar några år brukade engelska filmtitlar ofta få (mer eller mindre) tveksamma översättningar. Men tittar vi i biografprogrammet så lyser de svenska titlarna nu med sin frånvaro.
    Vad hände?
    När Joakim Silverdal söker med ljus och lykta efter filmtitelöversättare snubblar han rakt in i en stor samhällsförändring.
    Specialprogrammet ”Inte längre ett päron till farsa” handlar en hel del om skojiga filmtitlar, men också om ett språk som är i gungning.
    Reporter: Joakim Silverdal
    Medverkande: Hansi Mandoki, Peder Frohm, Susanne Haugen, Daniel Sandström och Mats Gyllengham.

    • 41 min

Top Podcasts In Society & Culture

Fallen Angels: A Story of California Corruption
iHeartPodcasts
Inconceivable Truth
Wavland
Stuff You Should Know
iHeartPodcasts
This American Life
This American Life
Shawn Ryan Show
Shawn Ryan | Cumulus Podcast Network
The Viall Files
Nick Viall

You Might Also Like

P1 Dokumentär
Sveriges Radio
Allt du velat veta
Acast - Fritte Fritzson
Värvet
Acast
Spotlight
Dagens Nyheter
Vetenskapsradion På djupet
Sveriges Radio

More by Sveriges Radio

P1 Dokumentär
Sveriges Radio
Språket
Sveriges Radio
Vetenskapsradion Historia
Sveriges Radio
Vetenskapsradion Nyheter
Sveriges Radio
Vetenskapsradion På djupet
Sveriges Radio
Naturmorgon
Sveriges Radio