100 episodes

Najpomembnejše teme tedna podrobneje analiziramo in preverjamo stališča strokovnjakov ter predstavnikov pristojnih organov. Kako njihove odločitve občutite na svoji koži?

Vroči mikrofon RTVSLO – Val 202

  • News
  • 5.0 • 1 Rating

Najpomembnejše teme tedna podrobneje analiziramo in preverjamo stališča strokovnjakov ter predstavnikov pristojnih organov. Kako njihove odločitve občutite na svoji koži?

  Čakanje na paket ali kaj se dogaja s Pošto Slovenije

  Čakanje na paket ali kaj se dogaja s Pošto Slovenije

  Pomladi je dvignila prah informacija o načrtih za privatizacijo Pošte Slovenije. Na srečo se je izkazalo, da gre za lažno novico, saj ta državna družba ostaja med strateškimi naložbami. Preverili smo, kaj se dogaja v ozadju in kaj pravijo poštni delavci na terenu in kaj uprava. Sogovorniki: 


  predsednik KS Spodnja Idrija Vojko Carl

  direktor Tehnologije, mreže in logistike pri Pošti Slovenije Peter Milinović  pooblaščenec Sindikata poštnih delavcev Saša Gržinič


  aninimni poštarji

  • 25 min
  Lepotni posegi na črnem trgu in v rokah amaterjev

  Lepotni posegi na črnem trgu in v rokah amaterjev

  Po podatkih Mednarodnega združenja estetskih kirurgov je bil lani najpogostejši kirurški poseg liposukcija, sledila sta ji povečanje dojk in operacija vek. Najpogostejša nekirurška posega sta bila uporaba botulin toksina oziroma botoksa in polnil s hialuronsko kislino. V Sloveniji registra estetskih posegov sicer nimamo, a tudi pri nas se vse več ljudi odloča za estetske posege različnih vrst. Kjer pa je povpraševanje, je tudi črni trg, predvsem na področju nekirurške estetike, torej vbrizgavanja hialuronskih polnil in botoksa.

  Kdo pri nas lahko izvaja tovrstne posege in kakšne so lahko posledice nestrokovno opravljenih, smo preverili v Vročem mikrofonu.Sogovorniki:


  dr. Metka Kuhar, prof. socialne psihologije na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani
  prof. dr. Uroš Ahčan, specialist plastične, rekonstrukcijske in estetske kirurgije ter profesor na Medicinski fakulteti Univerze v Ljubljani
  dr. Vesna Tlaker, zdravnica specialistka dermatovenerologije iz medicinskega centra Dermatilogija.si
  Maja Ložar, diplomirana kozmetičarka zaposlena na Fakulteti za aplikativne vede VIST
  Matija Ambrož, dr. medicine in specialist družinske medicine

  • 28 min
  Proteinomanija - Je več beljakovin boljše za naše telo?

  Proteinomanija - Je več beljakovin boljše za naše telo?

  Je prodaja beljakovinskih prehranskih dodatkov nuja ali marketinški trik? Ali vas bolj prepriča embalaža navadnega pudinga ali tista, na kateri piše dodanih 20 g beljakovin? Kako šibki smo ljudje, ko gre za prehransko svetovanje, in kako hitro podležemo nekaterim praznim obljubam? O tako imenovani proteinomaniji bomo govorili v tokratnem Vročem mikrofonu. In se spraševali, ali je več beljakovin tudi zares bolje za naše telo.Sogovorniki:


  dr. Nada Rotovnik Kozjek, ustanoviteljica in vodja enote za klinično prehrano na Onkološkem inštitutu in predsednica slovenskega ter članica evropskega in ameriškega združenja za klinično prehrano,
  dr. David Katz, internist in specialist za preventivno medicino in javno zdravje, ustanovitelj in nekdanji predsednik raziskovalnega centra za preventivo Yale-Griffin Univerze Yale v Združenih državah Amerike,
  dr. Živa Lavriša, raziskovalka na Inštitutu za nutricionistiko,
  nutricionist Jernej Ogrin ter
  dr. Žan Lep, socialni psiholog, Filozofska fakulteta v Ljubljani.

  • 26 min
  Bolgarija: Lahko bi bili nebesa na zemlji

  Bolgarija: Lahko bi bili nebesa na zemlji

  Bolgarija je s slovenske perspektive slabo poznana članica Evropske unije. Pred dnevi so imeli že šeste parlamentarne volitve v treh letih, ki pa niso prinesle konca politični nestabilnosti. Največja sistemska težava te 6,5-milijonske države je korupcija, ki poleg inflacije in najnižjih plač v Evropski uniji zavira že nekaj časa napovedan prevzem evra. Poleg čudovitih gora in obale pa Bolgarija premore tudi pozitivne zgodbe in vizije. V reportaži od blizu spoznamo politično, družbeno, znanstveno, kulturno, podjetniško … Bolgarijo.Vsebina je del projekta I know EU/ Tu EU 2024, ki ga sofinancira Evropska unija.

  • 22 min
  Gospodarstvo prihodnosti: Če želimo kaj spremeniti, Bezos in Zuckerberg ne smeta biti sinonima za uspeh

  Gospodarstvo prihodnosti: Če želimo kaj spremeniti, Bezos in Zuckerberg ne smeta biti sinonima za uspeh

  V zadnjih letih se dogaja največji prenos premoženja od revnih k bogatim v zgodovini. Število premožnih še nikoli ni bilo tako visoko kot v 2023. Kako v kontekstu globalnih izkoriščevalskih trendov preiti v trajnostne ekonomske modele, ki poslovno uspešnost združujejo z ekološko odgovornostjo in družbeno pravičnostjo? Kako inovativne prakse spreminjajo gospodarstvo in poslovne modele in postajajo vzor trajnostne preobrazbe?
  Sogovorniki:


  dr. Melanie Rieback, večkrat nagrajena inovatorka, direktorica inkubatorja Radically Open Security in zagonskega podjetja Non-profit Ventures ter predavateljica Podjetništva onkraj rasti (Post Growth Entrepreneurship) na Univerzi v Amsterdamu;
  Mojca Žganec Metelko, Zavod Knof;
  Barbara Krajnc, Slovenski tehnološki forum;
  Andrej Šolinc, direktor podjetniške skupnosti CEED Slovenija.

  • 19 min
  Zakaj z osnutkom novega Zakona o gostinstvu rešujemo tudi stanovanjsko krizo?

  Zakaj z osnutkom novega Zakona o gostinstvu rešujemo tudi stanovanjsko krizo?

  Oddajanje stanovanj v kratkoročni najem se je v zadnjih letih močno povečalo. Število nepremičnin iz Slovenije, ki se oglašujejo na spletni platformi Airbnb, se je po podatkih, ki so jih objavili na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport, od leta 2015 do leta 2023 povečalo za 400 odstotkov. Skoraj polovica vseh nepremičnin je samo v petih občinah, v Ljubljani, Piranu, na Bledu, v Kopru ter v Kranjski Gori. Pristojno ministrstvo je zato v javno obravnavo poslalo osnutek novega Zakona o gostinstvu, ki na področju kratkoročnih najemov uveljavlja številne spremembe. Oči javnosti pa so najbolj uprte v del zakona, ki predvideva novo omejitev dni za ponudnike kratkoročnega najema. Kako na zakon gledajo sobodajalci in predstavniki turističnih zavodov?Sogovorniki:


  Blaž Veber, direktor javnega zavoda Turizem Bled
  mag. Petra Stušek, direktorica Turizma Ljubljana
  Matevž Frangež, državni sekretar na Ministrstvu za gospodarstvo, turizem in šport
  Uroš Buda, predstavnik Zavoda Gostoljubnost slovenskih domov
  Tadej Štrok, produktni načrtovalec na inštitutu Danes je nov dan

  • 22 min

Customer Reviews

5.0 out of 5
1 Rating

1 Rating

Top Podcasts In News

The Daily
The New York Times
Pod Save America
Crooked Media
The Megyn Kelly Show
SiriusXM
The Dan Bongino Show
Cumulus Podcast Network | Dan Bongino
The Ben Shapiro Show
The Daily Wire
The Tucker Carlson Show
Tucker Carlson Network

You Might Also Like

Globalna vas
RTVSLO – Val 202
Mihilizem
RTVSLO – Val 202
AIDEA Podkast
Klemen Selakovic
Fejmiči
Bergant in Papič
Atmosferci
Saša Kapetanovič, Ciril Komotar, Jure Gregorčič
Money-How
Marja Milic

More by RTV Slovenija

Lahko noč, otroci!
RTVSLO – Prvi
Dogodki in odmevi
RTVSLO – Prvi
Globalna vas
RTVSLO – Val 202
Radio GA - GA
RTVSLO – Prvi
Podobe znanja
RTVSLO – Ars
Studio ob 17.00
RTVSLO – Prvi