
Выпусков: 53

Parool Misdaadpodcast Het Parool
-
- Криминальные истории
De criminele wereld is meedogenloos en voor buitenstaanders met mysteries omgeven. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts zitten erbovenop en duiken erin. Onder leiding van Corrie Gerritsma praten ze je elke twee weken in de Parool Misdaadpodcast bij over grote en kleine misdaadzaken. Van internationale kopstukken als Ridouan Taghi tot drillrappers uit Amsterdam-Zuidoost en van drugsmiljoenen tot Rolexrovers.
-
Problemen met uitleveringen: ‘Er komt een zweem van corruptie bovendrijven’
Faissal Taghi, de oudste zoon van Ridouan Taghi, werd eind juli op verzoek van Nederland opgepakt in Dubai. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts vertellen in deze podcast over de problemen met zijn uitlevering. ‘Als je cynisch bent: gaat alles daar wel volgens de regels?’
Twee jaar geleden werd een uitleveringsverdrag gesloten met de Verenigde Arabische Emiraten, toch lijkt de uitlevering van verdachten sindsdien niet soepel te gaan.
Laumans: “Er komt een zweem van corruptie bovendrijven, net zoals bij de uitlevering van maffiabaas Raffael Imperiale. Daar moest de Italiaanse minister van justitie persoonlijk naar toe met een verzoek om uitlevering, en op de foto etcetera, toen er al een verdrag lag. Het gaat dus niet zo makkelijk. Als je cynisch bent, kun je je afvragen: gaat alles daar wel volgens de regels?”
Vanuit Dubai klinkt bijvoorbeeld bij uitleveringsverzoeken dat de termijn van 40 dagen om de strafzaak goed te onderbouwen niet wordt gehaald. Laumans: “Nederland zegt, deze crimineel willen wij graag hebben en zou de papierwinkel niet in orde hebben? In dit soort high profile zaken is dat heel onwaarschijnlijk. En dan begint het diplomatieke spel.”
“Het hoofdprobleem: de staat moet zich aan diplomatieke mores houden, maar boeven kiezen het beste plekje en zijn weg. Er gaan verhalen dat criminelen zich nu ophouden in Rusland, ga daar maar eens even vragen of ze iemand willen oppakken. Dan zegt Poetin: hoe zit het met die hulp aan Oekraine?”
Verder in deze aflevering: hoe er ook problemen zijn met uitleveringen met Turkije, waar ‘Bolle Jos’ Leijdekkers en zijn rechterhand Isaac B. werden opgepakt, en weer vrijgelaten. Vugts: “Bolle Jos schijnt veel te hebben moeten betalen om op vrije voeten te blijven. Dat zouden wij als corruptie bestempelen.”
Support the show: https://www.kiosk.nl
See omnystudio.com/listener for privacy information. -
'Krystian M. lijkt wel een crimineel uitzendbureau voor geweld te runnen'.’
Krystian M., die volgens justitie via een smartphone op afstand de moord op Peter R. de Vries aanstuurde, lijkt een sleutelrol te spelen in veel meer strafzaken. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts over de Poolse connectie. ‘Hij lijkt wel een crimineel uitzendbureau voor geweld te runnen.’
Ook in de strafzaak 26Woltz, waarbij justitie staffen tot zeven jaar eist voor vijf Polen die naar Nederland zouden zijn gehaald om hier ‘een Poolse maffia’ op te bouwen valt de naam van M. als opdrachtgever.
Paul Vugts: “In al deze uitdijende strafzaken komen steeds puzzelstukjes boven. Het OM probeert niet alleen naar de uitvoerders te kijken, maar telkens een tree omhoog: wie was de tussenpersoon, en wie is de uiteindelijke opdrachtgever. Als de opdrachten van Ridouan Taghi komen, hoe is dat dan gegaan? Via Youssef Taghi en zijn neef Jaouad F. naar Krystian M.?”
Volgens Laumans en Vugts draait het in deze zaken niet alleen om een straf, het gaat ook om waarheidsvinding. “Ook al krijgt Taghi al levenslang in Marengo, dan nog wil het OM het hele plaatje inkleuren.”
Laumans: “Justitie en politie zijn in Nederland en het buitenland veel zaken aan’t rondbreien. Paul en ik verwachten een drukke herfst.”
Support the show: https://www.kiosk.nl
See omnystudio.com/listener for privacy information. -
'Niemand durft te zeggen: Amalia, we gaan afschalen, ga jij maar lekker naar college'
Al eind 2022 is een Amsterdammer aangehouden op verdenking van het voorbereiden van de moord op of het ontvoeren van kroonprinses Amalia. Maar ondertussen wordt zij nog steeds zwaar beveiligd. Misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans over de (on)mogelijkheid van het afschalen van de zwaarste beveiliging.
Dat Amalia vanwege de dreiging zwaar wordt beveiligd en niet in haar studentenhuis in Amsterdam kan wonen, werd wereldnieuws. Een jaar later lijkt er, ondanks de arrestatie van verdachte Mohamad E. (40) weinig veranderd. Mohamad E. noemt de beschuldigingen zelf ‘krankzinnig en gestoord’.
Wouter Laumans: “We zijn een jaar verder en in zware beveiliging leven is ingrijpend voor haar. Zij wordt straks ons staatshoofd, de jaren die zij nog onbekommerd kon doorbrengen als ‘gewone’ Nederlandse student worden haar afgenomen.”
Paul Vugts en Wouter Laumans leggen in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast uit dat ze het begrijpelijk vinden dat alle alarmbellen afgingen, maar stellen ook de vraag: hoe schaal je die beveiliging weer af? En: hoe concreet is die dreiging eigenlijk?
“Het probleem is: dit is de sectie ultrageheim. Je kan als journalist niet controleren of dit de enige info is waarom Amalia wordt beveiligd. Het zit achter een muur van staatsveiligheid.” Ook de link met Ridouan Taghi speelt mee. “De overheid schiet in kramp als er een link met Tagi gelegd kan worden.”
“Wie wil de gene zijn die zegt: weet je wat Amalia we gaan afschalen, ga jij maar lekker naar college - en dan gebeurt er wel iets. Dat risicodenken is de angst die iedereen in de greep houdt.”
Support the show: https://www.kiosk.nl
See omnystudio.com/listener for privacy information. -
Wéér vertraging in Taghi’s liquidatieproces: ‘Verdachten willen nu weleens duidelijkheid’
De arrestatie van Weski, geen advocaten, nieuwe advocaten, de vraag om uitstel: het grote liquidatieproces Marengo, tegen Ridouan Taghi en 16 medeverdachten, sleept zich voort.
De rechtbank zou op 20 oktober uitspraak doen, maar heeft dat voornemen laten vallen wegens ‘complexiteit’ van de zaak. Taghi heeft nieuwe advocaten, maar die willen uitstel om zich in te lezen en de kroongetuige zit ondertussen nog zonder verdediging. Iedere verdachte in de zaak heeft op zijn eigen manier belang bij duidelijkheid, maar dat blijft uit.
Wouter Laumans: “Naast Ridouan Taghi en Saïd Razzouki staan in Marengo ook verdachten terecht voor betrekkelijk kleine vergrijpen, zoals het regelen van auto’s. Voor hen betekent die vertraging telkens dat ze geen duidelijkheid hebben over wanneer ze verder kunnen met hun leven opbouwen.”
Paul Vugts: “Ook voor de kroongetuige moet het een keer eindig zijn, die gaat een keer naar buiten. Hij zit al sinds januari 2017.”
“Er is 8 jaar tegen hem geëist, zijn advocaten rekenen op 6,5 jaar. Dat is dus ongeveer nu, maar er moet een vonnis zijn voor hij eruit kan.”
Waarom beschuldigt Saïd Razzouki in zijn laatste woord kroongetuige Nabil B. ineens van een moord. Hoe zit het met de zaak tegen Weski, en maakt Taghi terecht bezwaar tegen zijn detentie-omstandigheden? Je hoort het in de nieuwste aflevering van de Parool Misdaadpodcast.
Support the show: https://www.kiosk.nl
See omnystudio.com/listener for privacy information. -
Waarom strenger straffen van minister Dilan Yeşilgöz alléén nooit de oplossing is
Minister Dilan Yeşilgöz van Justitie en Veiligheid wil zwaardere maatregelen voor de bestrijding van georganiseerde misdaad. Ze heeft daarbij gekeken naar de Italiaanse aanpak van de maffia. Misdaadjournalisten Wouter Laumans en Paul Vugts zetten daar hun vraagtekens bij. ‘Je moet niet denken dat harder straffen de oplossing is.’
De minister wil bijvoorbeeld dat de straffen voor drugsdelicten omhoog gaan. Wouter Laumans: “Je moet niet denken dat harder straffen de oplossing is. De straffen zijn al heel stevig in Nederland. De rechtse regering heeft dit overigens deels zelf veroorzaakt, door arme wijken te verwaarlozen en buurtwerk kapot te maken.”
Paul Vugts: “We hebben geen maffia, maar wel narcoterreur en enorme hoeveelheden cocaïne die hier binnen komen. Je moet niet denken: we gooien het maximum omhoog en dan wordt dat gevonnist. In al die zaken met onderschepte pgp-berichten zie je straffen van 9, 10, 12 jaar - dat doen rechters al, die gaan niet ineens zwaardere straffen opleggen.
Hoe we niet alleen door een juridische maar ook door een economische bril naar de aanpak van drugshandel kunnen kijken, waarom de prijs van cocaïne historisch laag is en hoe de hele rechtsketen piept en kraakt, hoor je in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast.
Reageren? Mail naar misdaad@parool.nl
Support the show: https://www.kiosk.nl
See omnystudio.com/listener for privacy information. -
Het criminele circuit van Quincy Promes: ‘Beeld is dat hij tot zijn ellebogen in de coke zat’
De Amsterdamse profvoetballer Quincy Promes is veroordeeld tot 1,5 jaar cel voor een steekpartij, het OM verdenkt hem ook van de handel in cocaïne. ‘Het beeld wat naar voren komt is dat Promes tot aan zijn ellebogen in de coke zat,’ vertellen misdaadjournalisten Paul Vugts en Wouter Laumans.
Promes werd ten tijde van de steekpartij afgeluisterd door de politie omdat hij werd verdacht van de handel in cocaïne. Paul Vugts: “Over die steekpartij zei hij: ‘Het slachtoffer heeft geluk gehad, ik had hem in zijn nek willen pakken’. En: ‘als iemand problemen zoekt kan ik waarschuwen, de volgende keer krijgt hij kogels.’ Dat is echt onderwereldgedrag.”
Wouter Laumans: “Hij was een rolmodel, hij komt uit een buurt waar jongens ervan dromen om rapper of topvoetballer te worden. Promes heeft het allerhoogste behaalt, en doet dan dit. Dat heeft de rechtbank hem zwaar aangerekend.”
Als Promes naar Nederland komt, moet hij niet alleen zijn celstraf uitzitten, maar heeft dat ook grote financiële gevolgen. “Hij moet een schadevergoeding betalen aan zijn neef, hij is Ajax meer dan een miljoen aan transfervergoeding schuldig, en kan als hij schuldig wordt bevonden aan cokehandel ook nog een ontnemingsvordering verwachten.”
Hoe dat precies zit hoor je in deze aflevering van de Parool Misdaadpodcast.
Support the show: https://www.kiosk.nl
See omnystudio.com/listener for privacy information.