31 episodes

Velkommen til HR-podden, en helt egen podcast for deg som jobber med HR, eller har en spesiell interesse for HR-faget. Her får du inspirasjon til din HR-hverdag, med aktuelle tips fra eksperter og gode historier fra HR og lederlivet i norske virksomheter. Podcasten produseres av Anne Lise Heide, lederutvikler, HR-nerd og gründer, som brenner for deling av god HR-praksis.

HR-podden Anne Lise Heide

  • Business

Velkommen til HR-podden, en helt egen podcast for deg som jobber med HR, eller har en spesiell interesse for HR-faget. Her får du inspirasjon til din HR-hverdag, med aktuelle tips fra eksperter og gode historier fra HR og lederlivet i norske virksomheter. Podcasten produseres av Anne Lise Heide, lederutvikler, HR-nerd og gründer, som brenner for deling av god HR-praksis.

  31: Hvorfor er Growth Mindset en viktig suksessfaktor i organisasjoner, med Sissel Naustdal

  31: Hvorfor er Growth Mindset en viktig suksessfaktor i organisasjoner, med Sissel Naustdal

  I ca 40 år har Carol Dweck fra Stanford Uniersity forsket på det som er kjent som fixed og growth mindset. I 2006 ga hun ut boken, «Growth Mindset, The New Psychology of Success», og med det introduserte hun verden til dette spennende forskningsarbeidet, som viser at våre antakelser om hvorvidt evner, intelligens, talent og egenskaper er noe man kan utvikle i liten eller stor grad, har stor påvirkning blant annet på vår robusthet, mestring og prestasjoner i livet, utdannelse og arbeidsliv.

  Dette spennende forskningsarbeidet brer stadig mer om seg og er mer aktuelt enn noen gang, i en tid hvor læring, utvikling, endringsdyktighet og evne til å takle motgang og utfordringer blir bare viktigere. Det er ikke uten grunn at Microsoft og andre store selskaper inkorporerer growth mindset som essensiell del i strategi, ledelse og kulturutvikling.

  I denne episoden får du møte på Sissel Naustdal, som er en av de fremste ekspertene på Growth Mindset i Norge. Sissel gjennomførte det første norske forskningsprosjektet om growth mindset i 2015 og har siden vært dedikert til å bidra til å få ut kunnskap og verktøy for å bidra til utvikling av dette i individer, skoler og virksomheter, gjennom sitt selskap MadeToGrow. 

  Vi kommer til å snakke om både hva growth mindset handler om, hvordan du kan utvikle dette i deg selv, samt hvordan dette kan ha avgjørende betydning for ledere og virksomheter. Vi kommer til å berøre spørsmål som; Hvordan kan en growth mindset kultur bidra til mer læring- og forbedringsfokus? Hvordan påvirker det innovasjon og endringsdyktiget? Hva har growth mindset med psykologisk trygghet å gjøre og hva har det å si for å tiltrekke og beholde dyktige ansatte? 

  Men dette er ikke bare for næringslivet. Det handler om oss alle. Din egen holdning til læring kan være avgjørende for hvor godt du kommer til å prestere både på jobb og i livet generelt, og i denne episoden får du møte på Sissel Naustdal, som er en av de fremste ekspertene på Growth Mindset i Norge.

  • 42 min
  30. Hvordan manøvrere godt i HR-rollen, med Anne Lise Heide

  30. Hvordan manøvrere godt i HR-rollen, med Anne Lise Heide

  Det er lett å bli overveldet i HR-rollen, lett å havne i en situasjon der du drukner i operative oppgaver, mens du har dårlig samvittighet for at du ikke får mer tid til det strategiske HR-arbeidet. Det kan være mange grunner til at du havner i en slik situasjon. Noen ganger er det bare altfor mye å gjøre, mens andre ganger handler det om prioriteringer og en sunn og fornuftig grensesetting i rollen. 
  Denne episoden er til deg som jobber med HR som føler deg litt overveldet i hverdagen, eller til deg som skal i gang med ny HR-rolle, som lurer på hva det er lurt å tenke på når du skal strukturere opp arbeidet i din organisasjon. 

  Her finner du tre helt konkrete tips til deg som er opptatt av god HR-organisering. 
  1) Hva du bør være spesielt oppmerksom på når du starter i en ny HR-rolle
  2) Hva som er HR sine ansvarsområder (rolleforståelse)
  3) Og hvorfor du bør vurdere å lage et HR-årshjul

  Og ikke minst, hvorfor du bør styre unna såkalte non-promotable tasks hvis du allerede har for mye å gjøre. Les mer om disse her: https://hbr.org/2022/04/are-you-taking-on-too-many-non-promotable-tasks

  Hvis du synes at dette var nyttig og har lyst til å få flere konkrete tips til HR-organisering, er du velkommen til webinar med Leonda den 12. desember. Mer informasjon og påmelding her: https://www.hr-nettverk.no/HRorganisering

  • 26 min
  29: Hvordan få tid til alt i en hektisk hverdag, med forfatter og foredragsholder Cecilie Thunem-Saanum

  29: Hvordan få tid til alt i en hektisk hverdag, med forfatter og foredragsholder Cecilie Thunem-Saanum

  Er du en av dem som sliter med å rekke med alt du skulle ha gjort i hverdagen? Kommer du ofte hjem fra jobb og lurer på hvor dagen egentlig ble av? 

  Kanskje funderer du på hva i all verden du brukte tiden på, fordi to-do-listen er like lang når du drar hjem, som den var da du kom på jobb. Du er nok ikke alene om å ha det slik. Og du er heller ikke alene om å føle at du ikke alltid strekker til.  
  Tiden er vår viktigste ressurs, og det er kanskje viktigere enn noen gang å ha et aktivt forhold til hvordan du bruker tiden din. En som har vært bevisst på dette lenge er Cecilie Thunem-Saanum. I 2015 skrev hun boken «Tid til alt. Gjør mer av det du tror på.»

  Jeg er stolt og glad for å ha Cecilie som ukens gjest i HR-podden, og hva kan vel passe bedre enn å få noen gode og verdifulle tidsprioriteringsråd, nå som julestria står for døren.
   
  Cecilie Thunem-Saanum er en prisvinnende foredragsholder innen kommunikasjon og tidsstyring. Hun er også forfatter, rådgiver, mentor, mor og isbader – og hun jobber bredt med både offentlige og private virksomheter, med hele landet som arbeidssted. 

  • 28 min
  28: Tanker om det nye arbeidslivet og en hybrid hverdag. Mette Krogsrud deler sine erfaringer fra Schibsted.

  28: Tanker om det nye arbeidslivet og en hybrid hverdag. Mette Krogsrud deler sine erfaringer fra Schibsted.

  Hvordan manøvrere godt i det nye arbeidslivet er temaet for dagens episode, og vi snakker selvsagt om muligheter og utfordringer tilknyttet en hybrid hverdag.

  Mette Krogsrud er en av de HR-lederne som var tidlig på ballen og tok grep i forhold til organisering av arbeidet når pandemien traff oss, og hun deler sine erfaringer fra Schibsted. Her får du møte en arbeidsgiver som har tenkt helhetlig og systematisk om hvordan finne en arbeidsform som ivaretar medarbeiderne, teamet og forretningsmessige behov.

  Jeg hørte Mette fortelle om deres arbeid da vi alle var på vei tilbake til kontoret høsten 2021. Da var Schibsted akkurat på vei inn i en testfase med en ny organisering av arbeidshverdagen. I denne episoden får vi høre hvordan det har gått og hvilke erfaringer de har tatt med seg på veien.

  Mette Krogsrud har jobbet i Schibsted siden mars 2019, og forteller om sine erfaringer fra perioden som Chief People & Corporate Officer i Schibsted i denne episoden. Hun er nå på vei over i ny rolle som rådgiver for styrer og toppledere i Norge og internasjonalt i Spencer Stuart International og vil fortsette å engasjere seg i trendskiftene vi ser i arbeidslivet som er blitt forsert bl.a. av pandemien.

  • 34 min
  27: Hva HR bør vite om vanskelige samtaler, med organisasjonspsykolog Tor Åge Eikerapen

  27: Hva HR bør vite om vanskelige samtaler, med organisasjonspsykolog Tor Åge Eikerapen

  Et av de mest populære temaene på lederkurs er den vanskelige samtalen, altså hvordan ta opp noe som ikke fungerer på jobben. Disse samtalene har gjerne en tendens til å bli utsatt, og mange ganger må situasjonen bli ganske ille før lederen velger å ta grep, fremfor å ta en oppklarende samtale på et tidlig tidspunkt.  
   
  Andre ledere sliter med å få ønsket effekt fra disse samtalene. Man sier fra om noe som ikke fungerer, blir kanskje enige om tiltak, men så skjer det ikke noe. Hva kan det handle om?  

  Er det noe ledere kan gjøre for å få bedre effekt av sine oppfølgingssamtaler, og er det noe HR kan gjøre for å få dette til å fungere litt smidigere i organisasjonen? 

  Alt dette og mye mer skal vi snakke om i dagens episode med gjest, Tor Åge Skagestad Eikerapen.  
  Tor Åge er psykolog og spesialist i organisasjonspsykologi. Han er stemmen bak Lederpodden og gründeren av Execu. Til daglig jobber Tor Åge med design og gjennomføring av ledergruppe- og lederutviklingsprogrammmer, samt foredrag innenfor temaer relatert til organisasjon, psykologi og ledelse.

  • 41 min
  26: Hva HR bør vite om Quiet Quitting, med Anne Lise Heide

  26: Hva HR bør vite om Quiet Quitting, med Anne Lise Heide

  Quiet Quitting har blitt høstens store tema på sosiale medier etter at TikToker @zaidleppelin gikk viralt med sin lille video snutt om temaet juli 2022. Han sier det ganske enkelt «Quiet Quitting is not outright quitting your job, but quitting the idea of going above and beyond»

  Men er Quiet Quitting egentlig noe nytt, eller er det bare et litt mer trendy begrep på manglende jobbengasjement? Og hva er det som gjør at dette tar av akkurat nå? Det er ukens tema i HR-podden, denne gangen med podcast-vert Anne Lise Heide.

  Har du glippet på TikTok-videoen om Quiet Quitting. Sjekk ut denne her:
   https://www.tiktok.com/@zaidleppelin/video/7124414185282391342?is_from_webapp=v1&item_id=7124414185282391342&lang=en
  Mer om Quiet Quitting og målingene fra Gallup her: https://www.gallup.com/workplace/398306/quiet-quitting-real.aspx

  • 21 min

Top Podcasts In Business

iHeartPodcasts
Ramsey Network
NPR
Jocko DEFCOR Network
Morning Brew
Andy Frisella #100to0

You Might Also Like

Tor Åge Eikerapen
Fremantle podkast
E24
NRK
Aftenposten
Fremantle podkast