43 episodes

De podcast van Het Parool en Ajax Showtime brengt dit seizoen wekelijks op maandagavond het laatste nieuws over Ajax, Jong Ajax, de ArenA en wat zich in de coulissen op De Toekomst afspeelt. 

Branie Het Parool

  • News

De podcast van Het Parool en Ajax Showtime brengt dit seizoen wekelijks op maandagavond het laatste nieuws over Ajax, Jong Ajax, de ArenA en wat zich in de coulissen op De Toekomst afspeelt. 

  De wilskracht van Ajax

  De wilskracht van Ajax

  De laatste Ajaxwedstrijden zijn gespeeld, het succesvolle Ajaxseizoen 2020-2021 zit erop. Ook Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, gaat na vandaag met zomerreces, maar eerst praat presentator Menno Pot met Josien Wolthuizen (Het Parool) en Bart Veenstra (Ajax Showtime) over de laatste loodjes tegen VVV en Vitesse. De landstitel was al veiliggesteld, maar toch stond er nog wel iets op het spel: Ajax kon eindigen op hoogste aantal punten van deze eeuw (88) en de grens van honderd doelpunten overschrijden. Dat het allebei lukte, zegt iets over de wilskracht die Ajax een seizoen lang heeft gekenmerkt.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 37 min
  Wat kunnen we volgend seizoen verwachten van Ajax' concurrenten?

  Wat kunnen we volgend seizoen verwachten van Ajax' concurrenten?

  Een erehaag voor de landskampioen kwam er niet, in De Kuip, maar Ajax kreeg wel twee eigen goals van Feyenoord cadeau, om daarna uit te lopen naar kinderlijk eenvoudige zege (0-3). Reden genoeg voor Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, om de vraag op te werpen hoe de gedoodverfde concurrenten van Ajax er eigenlijk voor staan. Wat kunnen we volgend seizoen verwachten van PSV, AZ en de oude erfvijand Feyenoord?
  Gastheer Menno Pot gaat erover in gesprek met Jesse ter Haar (Ajax Showtime) en Braniedebutant Dries Muus, die behalve seizoenkaarthouder van Ajax en literatuurrecensent van Het Parool ook fictieauteur is. Zijn verse romandebuut De afwijking  heeft de wereld van het profvoetbal als decor. Ook Muus heeft met verbazing naar de Klassieker, en dan vooral Feyenoord, zitten kijken: "Vooral bij dat tweede eigen doelpunt zag je de totale chaos in die ploeg. Dat Feyenoord met zó slecht aan de tweede helft begon terwijl Ajax met tien man speelde, heeft me echt verbaasd."
  Hoe belangrijk zijn de wedstrijden tegen VVV en Vitesse nu nog? Toch wel belangrijk, vinden ze aan de Branietafel. Ter Haar: "Ten Hag wil serieus toewerken naar volgend seizoen. Hij zal die twee wedstrijden willen benutten, bijvoorbeeld om Mohammed Kudus speeltijd te geven."
  Nog twee wedstrijden in Ajax' bekroonde 'tussenjaar'. En daarna nog een Branie.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 37 min
  Is Ajax de eredivisie ontgroeid?

  Is Ajax de eredivisie ontgroeid?

  "Ajax is kampioen, Ajax blíjft kampioen," zong Danny Lukassen ooit, maar is dat laatste ook zo? Is Ajax de eredivisie ontgroeid en heeft de club afstand genomen van de concurrentie? In Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, buigen Thijs Zwagerman (Ajax Showtime), Dick Sintenie (Het Parool) en presentator Menno Pot zich over die vraag. Spoiler alert: ze vinden het alle drie maar onzin. Ajax doet het goed, maar neemt ook grote risico's. Voor de toekomst zijn er weinig garanties.
  Dat maakt het heden natuurlijk niet minder glorieus: de 35e landstitel is met overmacht veroverd. In de officiële kampioenswedstrijd speelde het dappere FC Emmen een halfuur goed mee, maar scoorde Ajax er toch weer oogstrelend op los. Dick Sintenie zat op de perstribune en zag de onwerkelijke kampioenshuldiging in de lege Johan Cruijff Arena: "Dat was een beetje een trieste bedoening natuurlijk. Hoewel het ook wel weer grappig was om te zien: geen fans om gek mee te doen, dus de spelers gingen maar onderling gek doen."
  Branie belicht de hoofdrolspelers: de jonkies Timber en Rensch, die in de kampioenswedstrijd een doelpunt meepikten. Verloren zoon Davy Klaassen, die wéér scoorde, en wéér op aangeven van de man die altijd speelt, nooit verzaakt, nooit geblesseerd is en onwaarschijnlijke statistieken kan overleggen: aanvoerder Dusan Tadic. Die spelers zullen allemaal bij Ajax blijven," zegt Thijs Zwagerman. "Ajax is niet het Bayern München van Nederland, maar het fundament voor volgend seizoen is wel heel stevig." 
  Ajax en Branie zijn nog niet klaar met dit seizoen: zondag aanstaande wacht de Klassieker. 

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 40 min
  Officieus kampioen: hoe goed was Ajax dit seizoen?

  Officieus kampioen: hoe goed was Ajax dit seizoen?

  Ajax is officieus landskampioen. Bij de wedstrijd tegen AZ (2-0) waren - na een halfjaar voetballen in lege stadions - weer supporters welkom, 7500 om precies te zijn. Het is lente in Amsterdam. Bij Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, zijn ze er maar wat blij mee. 

  Met zijn gasten Michiel Couzy (adjunct-hoofdredacteur van Het Parool) en Finn Dekker (Ajax Showtime) blikt gastheer Menno Pot terug op de kampioenswedstrijd, want zo mogen we Ajax-AZ toch wel min of meer noemen.

  De reddingen van Maarten Stekelenburg en Edson Álvarez in de intense, gelijkwaardige eerste helft. Het ijzersterke spel van Lisandro Martínez. De beslissende doelpunten van Davy Klaassen, die tegen AZ niet alleen ‘Mister 1-0' maar ook ‘Mister 2-0' was en een geweldig seizoen speelde. “Door zijn komst kon Ten Hag de puzzel op het middenveld weer kloppend maken,” zegt Michiel Couzy, “hij scoort belangrijke goals, maar je ziet hem ook achterin belangrijke dingen doen. Heel erg knap.”

  Hoe goed was Ajax dit seizoen? Wie was eigenlijk de beste speler de jaargang? Welke jeugdspelers moet Ajax de komende weken, als de titel officieel is, lekker veel speeltijd geven? En wie gaan er deze zomer vertrekken? Wat zegt het aantrekken van doelman Remko Pasveer over Ajax’ plannen met Maarten Stekelenburg en Kjell Scherpen? Genoeg te bespreken, ook als de kaarten geschud zijn. Zondag tegen FC Emmen kan het kampioenschap officieel worden gemaakt. De dag erna is er weer een een nieuwe Branie.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 40 min
  Wat betekent de Super League voor Ajax?

  Wat betekent de Super League voor Ajax?

  De eerste prijs is binnen, de twintigste KNVB-beker uit de Ajaxhistorie staat in de prijzenkast. In Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, wordt natuurlijk teruggeblikt op de finale in De Kuip, die Ajax in de blessuretijd met 2-1 won van Vitesse. Presentator Menno Pot en zijn gasten Dick Sintenie (Het Parool) en Bart Veenstra (Ajax Showtime) genoten van Ryan Gravenberch en Antony: een paar dagen eerder in Rome nog onzichtbaar, maar excellerend in De Kuip, waar Ajax opvallend genoeg fitter oogde dan tegenstander Vitesse.
  Maar er is meer te bespreken. De uitschakeling in de Europa League ligt nog vers in het geheugen. Wat ging er mis in Rome? En natuurlijk gaat het over de Super League, die maandag ineens in het nieuws kwam: twaalf grote Europese clubs willen zich afscheiden van de UEFA en hun eigen lucratieve, besloten competitie van twintig teams oprichten. Wat betekent dat voor Ajax? De club liet maandag weten het voorbarig te vinden er al iets over te zeggen. "Een beetje laf," vindt Dick Sintenie. "Dit is het moment om te onderkennen wat voor club je bent, wat je identiteit is en waar je voor staat."
  Ondertussen is de tweede hoofdprijs binnen handbereik. Nog twee keer winnen, dan is Ajax landskampioen. Als donderdag FC Utrecht wordt verslagen, is het thuisduel tegen AZ op zondag 25 april de kampioenswedstrijd. "Saillant," zegt Sintenie, "want vorig jaar ruzieden Ajax en AZ over wie nou precies de nummer één was, toen de competitie stopte." 
  "AZ zal niets liever willen dan het kampioensfeestje van Ajax verpesten," weet Bart Veenstra. Wat er zondag ook gebeurt: er zal over worden nagepraat in een nieuwe Branie. 

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 40 min
  Is de halve finale van de Europa League nog steeds in zicht?

  Is de halve finale van de Europa League nog steeds in zicht?

  Wat kan Ajax nog, na de pijnlijke en vooral onnodige thuisnederlaag tegen AS Roma? Is de halve finale van de Europa League nog steeds in zicht of hoopt Amsterdam tegen beter weten in op een stunt? In Branie, de Ajaxpodcast van Het Parool en Ajax Showtime, lopen de inschattingen een beetje uiteen. 

  Jesse ter Haar (Ajax Showtime) ziet het even niet zitten. Josien Wolthuizen (Het Parool) denkt dat Ajax een ‘Wonder van Rome’ nodig heeft. Presentator Menno Pot, daarentegen, is stellig: Ajax kan de klus klaren, een wonder is daarvoor niet nodig.

  Over de eredivisiewedstrijd van dit weekend, uit tegen RKC, zijn ze het bij Branie wel eens: moeizaa, stroef, pover, flets, gewoon slecht, ondanks de schitterende goal van Sébastien Haller en het redelijke optreden van Kjell Scherpen, die opnieuw in het doel stond na zijn vreselijke misser tegen AS Roma. “Respect voor de kalmte waarmee hij de media te woord stond,” zegt Josien Wolthuizen. Over vreselijke keepersfouten in Europese wedstrijden gesproken: Stanley Menzo maakte tegen Auxerre een klassieker in het genre, in 1993. De biografie van de geliefde Ajaxkeeper is verschenen: Menzo, gevecht onder de lat. Branie geeft een door Menzo gesigneerd exemplaar weg via Twitter. 

  In Rome zal het beter moeten dan in Waalwijk, wat Branie betreft met spits Brian Brobbey in de basis en Jurriën Timber als rechtsachter in plaats van de geschorste Devyne Rensch. En hoor, Jesse ter Haar en Josien Wolthuizen draaien bij en scharen zich in kamp-Menno Pot: Ajax kan AS Roma alsnog elimineren. Als dat lukt, bejubelt Branie volgende week misschien wel een halvefinaleplaats én de winst van de KNVB-beker.

  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 39 min

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To