500 episodes

De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.

KRANIEBRUD RADIO4 VIDEN

  • Science

De tre videnskabsnørder Julie Harboe, Emma Holtet og Peter Løhde giver os hver dag overraskende og tankevækkende vinkler på alverdens fænomener, når de besøger forskellige videnskabsgrene for at komme bagom, ind i og rundt om dagens emne.

  Den danske folkeånd findes ikke

  Den danske folkeånd findes ikke

  Hvad gør os danskere danske? Er det hang til stegt flæsk? En særlig indstilling til demokratiet? eller noget helt tredje?

  Ifølge dagens ekspert er helt forkert at tale om en særlig dansk folkesjæl eller folkeånd - for den findes simpelthen ikke, og det har den aldrig gjort.

  Så hvorfor - og ikke mindst hvordan - er myten om den danske folkeånd opstået?

  Medvirkende: Claus Møller Jørgensen, lektor i historie på Aarhus Universitet & Caroline Nyvang, seniorforsker på Det Kongelige Bibliotek. Vært: Emma Elisabeth Holtet.
  See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 51 min
  Sektledere er bare mennesker

  Sektledere er bare mennesker

  "Der foregår ikke noget i religiøse sekter som vi andre ikke kan genkende fra vores eget liv."

  Sådan udtaler dagens gæst om dynamikkerne i nogle af Danmarks mest ekstreme, religiøse miljøer.

  Gennem flere år har han nærstuderet organisationerne Faderhuset og Evangelist indefra - og i dagens program kan du komme med ind bag de lukkede døre.

  For hvor går grænsen egentlig mellem at være en almindelig, sund frikirke og at være radikaliseret sekt? Måske er grænsen meget mere udvisket end du går rundt og tror.

  Medvirkende: Ib Sørensen, kulturforsker og adjunkt ved VIA University College. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 50 min
  Autistiske børn kan lære os om samarbejde

  Autistiske børn kan lære os om samarbejde

  Hvis vi skal løfte i flok og løse de store globale problemstillinger som klima-, biodiversitets- og miljøkrise, skal vi blive bedre til at samarbejde.
  Vi dykker derfor ned i et projekt, hvor forskere og lærere - gennem arbejde med autistiske børn - er blevet klogere på dem, og deres kreative leg og læring. Men forsøget stopper ikke her, for vi andre kan også blive klogere på os selv og vores samarbejdsevner ved at sætte os ind i undersøgelsens resultater.

  Medvirkende: Samskabende religionsantroprolog Ella Paldam fra Aarhus Universitet og lingvist Søren Sandager Sørensen, fra Sydnorske Universitet i Agder. Vært: Emma Elisabeth Holtet See omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 51 min
  Derfor spiser vi alt for meget kød

  Derfor spiser vi alt for meget kød

  Vi elsker kød i Danmark. Faktisk spiser en gennemsnitsdansker godt og vel et kilo kød om ugen.

  Men på trods af vores kærlighed til slagterdiskens herligheder er kødet faktisk ikke noget, der traditionelt set har fyldt særlig meget på tallerkenerne herhjemme.

  Det fik en reklamekampagne fra 1950'erne dog ændret gevaldigt på.

  I dagens liveudgave af Kraniebrud forsøger vi at forstå hvordan er kødet blevet så stor en del af den danske madkultur at vi har svært ved at forestille os et måltid uden.

  Og så kaster vi os også over en blindsmagning af pølser af både den grisede, fjerede og kødfri slags.

  Medvirkende: Bettina Buhl, museumsinspektør ved Det Grønne Museum og slagter Søren Theilgaard. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 50 min
  Den glemte kvindekamp

  Den glemte kvindekamp

  De fleste har nok hørt om kampen for kvinders stemmeret i begyndelsen af 1900-tallet og om kvindebevægelsen i 70’erne, men mange kampe blev udkæmpet i ligestillingens navn i årene i mellem.

  Vi tager fat på et par af de vigtige skikkelser – primært kvindesagsforkæmperen Bodil Begtrup, der formåede at ændre forholdende for kvinder gennem sit arbejde i FN, sit arbejde på den danske politiske scene og som Danmarks første kvindelige ambassadør.

  Medvirkende: Astrid Elkjær, Ph.d. i historie, Kvinderådet & Rasmus Brygger, analysechef for Institut for Menneskerettigheder.
  Vært: Julie Meldgaard HarboeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 50 min
  Anders And som nazist kan lære os at gennemskue den moderne misinformation

  Anders And som nazist kan lære os at gennemskue den moderne misinformation

  Den trofaste arbejder, der knokler på fabrikkerne, den stærke soldat, der med stolthed møder døden for sin nation og den store leder der er elsket af alt og alle. Det er nok nogle af de symboler, der popper frem i hovedet når man tænker på propaganda.

  Men propagandaen er andet og mere end det. I dag tager Kraniebrud et kig på krigspropagandaen under første og anden verdenskrig for at blive klogere på, hvilken betydning som de mange plakater, film og sange havde for krigslykken.

  For måske kan datidens propaganda hjælpe os med at gennemskue den informationskrig, der omgiver os den dag i dag.

  Medvirkende: Martin Husted, forfatter og historiker samt lektor ved Risskov Gymnasium og Jeanette Serritslev, militæranalytiker ved Forsvarsakademiet. Vært: Peter LøhdeSee omnystudio.com/listener for privacy information.

  • 51 min

Top Podcasts In Science

Hidden Brain, Shankar Vedantam
Pfizer
WNYC Studios
Alie Ward
Pfizer
Sam Harris

You Might Also Like

Weekendavisen
DR
DR
Niels Bohr Institutet · Københavns Universitet
Videnskab.dk
DR

More by Radio4 - R4dio

Radio4
Radio4
Radio4
Radio4
Radio4
Radio4