100 episodes

Daglig analyse og perspektivering af aktuelle historier og tendenser både herhjemme og i resten af verden. Søndag med særlig vægt på Europa.

Orientering DR

  • News
  • 4.8, 18 Ratings

Daglig analyse og perspektivering af aktuelle historier og tendenser både herhjemme og i resten af verden. Søndag med særlig vægt på Europa.

  Orientering - 10. aug 2020

  Orientering - 10. aug 2020

  Sundhedsminister Magnus Heunicke og en række myndigheder holdt et større pressemøde om status for udviklingen i antallet af smittede i Danmark med et særligt fokus på Aarhus og Ringsted. Vi følger op på det første større pressemøde længe. I Norge er der nu en afklaring på en skandale om borgeres ret til at tage sociale ydelser med til udlandet. De sociale myndigheder har taget fejl og giver nu en undskyldning, blandt andre til Susanne Bock fra Aarhus, der har afsonet en fængselsstraf efter fejl fra norske myndigheder. Modeugen i København åbnede i går på et tidspunkt, hvor danske modevirksomheder oplever nedgang i deres salg af tøj og sko til udlandet. Vi skal høre, hvad sådan en modeuge overhovedet kan nytte, når verden kæmper med en pandemi. Valget i Hviderusland er overstået og det gik som det plejer: Præsident Lukashenko vandt for sjette gang med omkring 80 procent af stemmerne. Men denne gang har hviderusserne ikke bare trukket på skuldrene og accepteret, at Lukashenko selv bestemmer, hvor stor hans valgsejr skal være.
  Karen Hjulmand og Mathias Bay Lynggard er værter, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

  • 2 hr 22 min
  Orientering Europa - 9. aug 2020

  Orientering Europa - 9. aug 2020

  75 år efter atombomberne faldt over Hiroshima og Nagasaki er tanken om en atomvåbenfri verden temmelig fjern. Antallet af lande der har atomvåben er oppe på 9 og aftaler om atomnedrustning ligger i ruiner. Nu har den svenske regering taget initiativ til et nyt forskningscenter for Atomnedrustning. I UK tyder meget på, at regeringen er godt i gang med at forberede en hård Brexit. Denne uge er der kommet planer for grænserne, et nyt pointsystem for immigration er blevet konkret og der er sendt en opfordring ud til medicinalbranchen om at få fyldt lagrene op. Samtidig har en af de garvede brexit tilhængere, Iain Duncan Smith, fundet noget skrevet med småt i skilsmissepapirerne med EU, som mange briter ikke vil bryde sig om. Så er vi også med til valget i Hviderusland hvor Europas sidste diktator har fået kamp fra en uventet kant. Og vi sætter spot på debatten om EU's genopretningsfond i både Spanien og Holland.
  Vært: Marianne Skovlund.
  www.dr.dk/orientering/orientering-europa

  • 55 min
  Orientering Weekend - 8. aug 2020

  Orientering Weekend - 8. aug 2020

  Danmark tager igen imod kvoteflygtninge. Denne gang 200 fra lejre i Rwanda. Hvad er de flygtet fra og hvad betyder den danske hjælp? Hør i Orientering om de 150.000 flygtninge i Rwanda og landets PR-bevidste præsident. Den amerikanske medicinalgigant Gilead er havnet i en shitstorm, fordi virksomheden kræver 2300 dollar for en covid-behandling, som det koster 1 dollar at producere. Der er muligheder for at presse firmaet ned i pris, men det kan give bagslag at forsøge. Hør hvordan Danmark og andre lande er stillet i kampen om den livsvigtige covid-19 medicin. Orientering Weekend er også i Hviderusland forud for valget søndag. Demonstranterne appellerer til politi og sikkerhedsstyrker om ikke at gribe voldeligt ind over for Lukasjenkos kritikere, når præsidentens forudsigelige officielle valgsejr er erklæret.
  Vært: Brita Kvist.

  • 55 min
  Orientering - 7. aug 2020

  Orientering - 7. aug 2020

  Efter flere dage med afhøringer i Instrukskommissionen pegede et af vidnerne på noget, der måske kan forklare, hvad det var, der fik daværende udlændinge- og integrationsminister Inger Støjberg til at beordre en ulovlig adskillelse af unge asylpar. Og det er meget centralt, siger en, der har fulgt kommissionen.
  Kyststrækning i Beirut, der nu er forvandlet til en katastrofezone, blev engang kaldt Mellemøstens Paris . Beirut var tilbage i tiden kendt som en vidunderlig by at besøge med vidt åbne porte til verden, udsøgt mad, kunst, arkitektur og et legendarisk natteliv. Vi tegner et portræt af Beiruts storhed og fald
  Den danske forsvarsminister Trine Bramsen har været en tur i Grønland, og med sig havde hun en ny særlig sikkerhedspolitisk rådgiver, der skal have base i Nuuk og begynde arbejdet med det samme. Det er hardcore sikkerhedspolitik, lyder det fra Bramsen. Vi får en analyse
  Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggard er værter, Orhan Gökcen redigerer.
  www.dr.dk/orientering

  • 1 hr 50 min
  Orientering - 6. aug 2020

  Orientering - 6. aug 2020

  I Århus kalder de situationen alvorlig. Alene i dag er 34 personer blevet smittet med Covid-19. Politiet vil nu indføre såkaldte hotspots. Og de vil patruljere, så ikke alt for mange århusianere stimler sammen på samme sted. Derudover opfordrer borgmesteren til, at århusianerne udviser større agtpågivenhed. Vi taler med borgmester Jakob Bundsgaard og spørger, hvorfor situationen i Århus er blevet forværret. Derudover taler vi med Niels Strandberg Petersen - tidligere direktør for Statens Serum Institut og spørger ham, om de århusianske tiltag er tilstrækkelige?
  I Beirut er chokket over kæmpe-eksplosionen afløst af vrede mod myndighederne. Hvorfor gik det så galt, hvorfor fik de næsten 3000 tons højeksplosiv ammoniumnitrat lov til at ligge i havnen i over 7 år, uden at det blev fjernet af myndighederne? Beiruts beboere er vrede. En i forvejen hård kamp for dagen og vejen er afløst af en næsten umenneskelig situation i det uroplagede land. Vi er med direkte fra Beirut.
  For første gang i 26 år har der sneget sig lidt spænding ind i præsidentvalget i Hviderusland på søndag.
  Normalt er det givet på forhånd, at den siddende præsident Alexander Lukashenko beholder magten - blandt andet fordi han sørger for på forhånd at fjerne de kandidater, der ellers kunne true hans position.
  Det har han også gjort denne gang. De tre mest fremtrædende medlemmer af oppositionen er blevet forhindret i at stille op. Men han havde nok ikke regnet med, at hustruen til en af dem, Svetlana Tikhanovskaja, ville overtage sin mands plads og på kort tid blive et samlingspunkt for oppositionen. Vi skal direkte til Minsk - hovedstaden i Hviderusland.
  Værter er Marianne Skovlund og Mathias Bay Lynggaard.
  Erik Weir redigerer dagens udsendelse.
  www.dr.dk/orientering

  • 1 hr 50 min
  Orientering - 5. aug 2020

  Orientering - 5. aug 2020

  I dagens Orientering er vi live i Beirut efter gårsdagens massive eksplosion, der kostede over 100 mennesker og mange tusinde sårede. Hvordan kunne det overhovedet gå til at 500 ton højeksplosive nitrater var placeret i havnen - der er beliggende centralt i Beirut - hvorfor er der ingen myndigheder der har reageret og hvad er de menneskelige og økonomiske konsekvenser af gårsdagens tragedie, der satte et hårdt presset Beirut yderligere år tilbage. Vi kigger ind bag facaden på det der engang blev kaldt Mellemøstens Paris.
  Pressemøde hos Dansk Folkeparti - Morten Messerschmidt bliver nye næstkommanderende hos et parti, der i den grad kan mærke, at det knager i fugerne. Aldrig har partiet ligget så langt tilbage i meningsmålingerne, men er Messerschmidt manden der kan hjælpe partiet tilbage på sporet? Vi har analysen i Orientering.
  Mundbind eller ikke mundbind og hvad med kvaliteten og hvorfor skal vi nu til at bruge dem? Hør eksperterne udtale sig om hvad de kan, og hvem de skal hjælpe.
  Alt dette og meget mere i dagens Orientering.
  Louise Windfeld-Høeberg og Mathias Bay Lynggaard er værter.
  Erik Weir redigerer.
  www.dr.dk/orientering

  • 1 hr 50 min

Customer Reviews

4.8 out of 5
18 Ratings

18 Ratings

Griffen40 ,

Best in the world!

Super godt program: professionelt, seriøst, grundigt, alsidigt.

noah-ts ,

Flagskib

Det er det bedste program i den danske radioflade.

Top Podcasts In News

Listeners Also Subscribed To

More by DR